Cine ne va plăti pensiile în viitor? Un expert fiscal spune adevărul: Nu are cine!


Pensia este un subiect la care se gândesc mulți, chiar și tinerii, mult mai pragmatici în ziua de azi.

Expertul fiscal Gabriel Biriş explică, pentru Antena 1, dacă vor mai fi bani de pensii și ce trebuie să facă românii pentru a nu fi luați pe nepregătite.

Cifrele arată că nu mai putem continua aşa. Distribuţia vârstelor este foarte dezechilibrată. Populaţia pe grupe de vârstă începe să scadă şi va continua să scadă. În momentul în care un număr mare al populaţiei, activ în câmpul muncii şi cu salarii mai mari decât media, ajunge să se pensioneze, apasă pe sistem. (...) Am făcut un calcul sumar din care a rezultat: generaţia născută în ‘67 – ‘69 se pensionează, numai acest eveniment va avea un cost suplimentar de 18,5 miliarde de lei. Un studiu din 2009, practic de acum 15 ani, atrăgea atenţia că pilonul I nu poate fi susţinut după generaţia decreţeilor.

”Cine ne plăteşte pensiile?”

Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine să le plătească.

”Ce putem face pentru a preveni această situaţie?”

Va trebui să acţionăm pe mai multe paliere. În primul rând trebuie să acţionăm pe numărul de angajaţi şi în al doilea rând pe productivitatea lor, pe salariile care pot fi plătite. Fără un număr mai mare de angajaţi activi, cu salarii mai mari nu se va putea. În momentul de faţă, asta se poate face prin investiţii majore şi rapide în infrastructură pentru a creşte PIB-ul potenţial, faci politici de import de forţă de muncă, eventual faci condiţii pentru ca unii dintre românii plecaţi să se întoarcă şi să fie bine plătiţi. Trebuie să găsim măsuri de creştere a natalităţii, coroborate cu investiţii majore în educaţie timpurie”, a spus expertul. 

Comentarii Facebook