Ziua în care Clujul a fost rănit: 2 iunie 1944. Imagini istorice - FOTO


Clujul a fost bombardat de americani în 2 iunie 1944, fiind distruse în mare parte Gara și strada Horea. 

Clujul era sub control fascist și maghiar, iar Gara era un obiectiv strategic. 

Gara Cluj a fost bombardată de americani în 1944. Clădirile de pe Horea au fost distruse - FOTO

În 2 iunie 1944, bombardamentul al Forțelor Aeriene ale SUA a afectat gara și împrejurimile sale într-o fâșie de 600-700 de metri lățime. O porțiune semnificativă din clădirea gării s-a prăbușit.

După bombardamente, soldații au fost masați în zonă pentru a face curățenie. 

Gara a fost refăcută ulterior, iar în 1959 a fost pusă în funcțiune prima linie de troleibuz din Cluj-Napoca, care a făcut legătura cu actualul Mărăști. 

Ce spun istoricii despre bombardarea Clujului

În cartea ”Clujul rănit”, Papp Annamária, Rohonyi D. Iván, vorbesc despre acele zile și modul în care s-a refăcut zona. 

Un alt aspect pe care autoarea cărții îl accentuează este necesitatea cunoașterii istoriei urbei nu numai din punct de vedere strict istoric, ci și ca o modelare civică în adevăratul sens al cuvântului. Nu o dată am amintit și eu în diverse ocazii necesitatea cunoașterii trecutului orașului nostru, pentru că dacă îți cunoști orașul unde trăiești și-ți desfășori activitatea, îl respecți altfel, și de ce nu, poți chiar să-l iubești. Lucrarea de față e o carte utilă, necesară și instructivă pentru toți locuitorii Clujului și nu numai, fie tineri sau cu mai mare experiență de viață”, a spus istoricul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. 

În ziua aceea fatidică Clujul a fost rănit. Această rană, în sensul fizic, la propriu, al cuvântului nu s-a putut vindeca nici după decenii, nemaivorbind de rănile sufletești, care au rămas pentru totdeauna. Case și agoniseli de-o viață, realizate cu atâta trudă, au devenit mormane de moloz. Mulți supraviețuitori au avut norocul că nu și-au pierdut viața sub dărâmături, sau că nu au fost nimeriți de schije”, a scris și Gaal György.

271945901_489582045832558_7692703058422098361_n.jpg

Foto: Fotofilm Cluj

Comentarii Facebook