Gara Cluj a fost bombardată de americani în 1944. Clădirile de pe Horea au fost distruse - FOTO


Gara Cluj a fost bombadată de americani în 2 iunie 1944, fiind distrusă în totalitate. Clujul era sub control fascist și maghiar, iar Gara era un obiectiv strategic. 

În 2 iunie 1944, bombardamentul al Forțelor Aeriene ale SUA a afectat gara și împrejurimile sale într-o fâșie de 600-700 de metri lățime. O porțiune semnificativă din clădirea gării s-a prăbușit.

Imaginile surprinse după bombardament arată dezastrul lăsat de temutele avioane americani. Gara a fost distrusă, iar trenurile aruncate în aer.

Strada Horea și clădirile de acolo au fost și ele avariate serios. 

Gara a fost refăcută ulterior, iar în 1959 a fost pusă în funcțiune prima linie de troleibuz din Cluj-Napoca, care a făcut legătura cu actualul Mărăști. 

Gara Cluj din 1870 și până azi în imagini. A fost distrusă în 1944, în al Doilea Război Mondial - VIDEO

Clujul a fost bombardat atunci de escadrila 352 de bombardament, cu avioane B17 și B24.

La ora 9.00 au sunat alarmele, iar după 15 minute s-a dezlănțuit iadul. Bombardamentul a durat 50 de minute și a vizat zona de Nord a Clujului. Au fost distruse 327 locuințe și au murit 362 civili, 32 soldați maghiari și 65 germani. 

Clujul fusese ocupat de germani în 27 martie 1944, iar americanii urmăreau slăbirea trupelor și blocarea aprovizionărilor. Gara Cluj a fost numai unul dintre obiective. Bombardierele au distrus fabricile: Fermeta, care producea articole de robinetarie din materiale neferoase, Dermata (devenită ulterior Clujana) sau fabrica de chibrituri. 

Americanii au bombardat atunci și Oradea.


Comentarii Facebook