Amintire ștearsă din memoria Clujului - Întrepozitele Albina, care au fost „rase” de bombardamentele din 1944


Construcția întrepozitelor Albina din Cluj a fost finalizată în 1922. Acestea au fost distruse ulterior, aproape integral, de bombardamentele din iunie 1944 asupra Clujului.  

Gara Cluj a fost obiectivul principal al bombardamentelor americane, în 2 iunie 1944, fiind distrusă în totalitate. Clujul era atunci sub control fascist și maghiar, iar Gara era un obiectiv strategic. 

În 2 iunie 1944, bombardamentul Forțelor Aeriene ale SUA a afectat gara și împrejurimile sale într-o fâșie de 600-700 de metri lățime. O porțiune semnificativă din clădirea gării s-a prăbușit.

gara.jpg

Imaginile surprinse după bombardament arată dezastrul lăsat de temutele avioane americane. Gara a fost distrusă, iar trenurile aruncate în aer.

Printre clădirile avariate serios, au fost și întrepozitele Albina din Cluj, care au fost distruse aproape în totalitate.

1.jpg

Un clujean, pasionat de istoria orașului, a dezvăluit prin citate ale vremii de atunci o descriere amplă a caracteristicilor întrepozitului Albina. 

„Situată față în față cu gara din loc, este la îndemâna publicului, iar prin aranjamentul de care dispune, se poate număra între primele întreprinderi de acest fel ale țării noastre. Clădită în beton armat, dispune de magazii cu o suprafață de cca 5000 m2, putând înmagazina o cantitate de 400 - 500 vagoane si având ochiuri pentru diferitele categorii de mărfuri. Mânuirea mărfurilor în magazii o deservesc 2 ascenzoare electrice, cu o capacitate de 2500 kg fiecare".

2.jpg

Acesta a mai precizat câteva detalii, și anume că „întrepozitele din Cluj-Napoca au fost întemeiate încă din 1920 de Banca Albina din Sibiu, cea mai mare bancă românească din Ardeal, inițiatoare a mișcării bancare românești din Transilvania”, a descris clujeanul Septimiu Moga.

Sursă: Septimiu Moga

Comentarii Facebook