Povestea unei case emblematice a Clujului, care a servit de-a lungul timpului drept căminul unor conți renumiți, dar și unui ordin religios


Casa cu pricina e localizată pe str. M. Kogălniceanu, nr. 4. În prezent, clădirea este proprietatea Universității Babeș-Bolyai, însă povestea clădirii de-a lungul anilor este de-a dreptul fascinantă.  

Clădirea emblematică exista sub numele de Casa Karacsay, când a fost construită între anii 1789-1800, în stil baroc târziu. Casa conților Karacsay  era formată din două case. Contele Karacsay Sándor, a servit, pentru o vreme, drept preşedinte al Tribunalului Marţial de la Cluj. 

2.jpg

Proprietatea a fost vândută ulterior ordinului piariştilor, în 1894. Piariștii au  cuplat casele și au deschis Colegiul Teologic și de Formare al Cadrelor  Didactice (numit atunci Kalazantinum). 

1.jpg

Școala a fost deschisă în 1894 și a  funcționat până în 1916, iar ulterior, între 1922 și 1939 a funcționat  din nou. În 1916, clădirea a fost cumpărată de orașul Cluj. După anul 1948 clădirea a fost folosită drept cămin studențesc. În prezent, casa de legendă este proprietatea Universității  Babeș-Bolyai.

3.jpg

Sursă: Amintiri din Vechiul Cluj/Csaba Minier

Comentarii Facebook