Se deschide traseul de vizitare al defileului Rezervației Naturale Cheile Turenilor - FOTO

 

Traseul de vizitare al defileului Rezervației Naturale Cheile Turenilor se deschide luni, 24 septembrie, iar apoi amatorii de drumeții se vor putea bucura de această zonă minunată.

 

Luni, 24 septembrie 2018, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj- Biroul Arii Protejate, structură din subordinea Consiliul Județean, împreună cu Primăria Tureni, organizează eveniment de inaugurare a traseului din defileul Rezervației Naturale Cheile Turenilor.

 

Parcurgerea traseului se va realiza dinspre aval înspre amonte începând cu ora 10.00, cei prezenți având la dispoziție echipament special asigurat de către Salvamont Cluj. După parcurgerea traseului, în jurul orei 13.00, va avea loc inaugurarea unei expoziții fotografice cu imagini ale traseului și prezentarea realizării acestuia, precum și o masă rotundă având ca temă exploatarea potențialului turistic al zonei, activități ce urmează a se desfășura în incinta Centrului de Informare și Promovare Turistică Tureni.

 

Deși au o suprafață mică (134 ha ca Sit Natura 2000), Cheile Turenilor prezintă o vegetație bogată. Vegetația arbustivă este reprezentată de tufărișurile subcontinentale peri-panonice, dezvoltate pe locurile pietroase, pe marnele și gresiile de pe versanți. Speciile dominante sunt păducelul, alunul și măceșul. Vegetația ierboasă caracteristică zonelor stâncoase este reprezentată de comunități rupicole calcifile (care cresc pe un substrat bogat în calcar) sau pajiști bazifite din Alysso-Sedion albi, localizate pe versantul stâng al cehilor, cu expoziție sudică.  Dintre speciile dominante anuale menționăm bărbușoara (specie endemică), garofița albă de stânci, vulturica etc.

Comentarii Facebook