Primarul din Sfântu Gheorghe somat de prefectură după ce a arborat doar steagul Ungariei în tot orașul



Prefectura județului Covasna l-a somat pe primatul din Sfântu Gheorghe să arboreze şi drapelul României lângă steagurile roşu-alb-verde, cu care a pavoazat străzile din municipiu în cinstea Zilei maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.

Conducerea Prefecturii Covasna menţionează, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES, că, potrivit legii, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional.

Ca urmare a arborării, în data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe, Instituţia Prefectului Judeţul Covasna a transmis o somaţie Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, Primăria a fost somată să intre în legalitate până miercuri, în caz contrar urmând să fie sancţionată contravenţional.

Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria şi este marcată în fiecare an printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost umplut în cursul zilei de marţi cu steaguri roşu-alb şi verzi, după-amiază urmând să aibă loc vernisajul unei expoziţii comemorative organizate de Institutul Balassi - Centrul Cultural Maghiar.

Manifestările vor continua miercuri cu depuneri de coroane la monumentele şi mormintele luptătorilor paşoptişti şi vor culmina joi cu o adunare populară ce va avea loc în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, la care sunt aşteptate să participe câteva mii de persoane.

Comentarii Facebook