Se anulează permisul auto al şoferilor care nu au condus timp de doi ani, mit sau realitate?


În cadrul legislației rutiere din România, apare adesea întrebarea dacă permisul auto poate fi anulat în cazul în care titularul său nu a condus o mașină timp de cel puțin doi ani. Această preocupare devine relevantă mai ales pentru șoferii care nu au urcat la volan de mulți ani.

Conform Codului Rutier actualizat, există mai multe situații în care permisul auto poate fi suspendat sau revocat, însă nu există o prevedere specifică care să stipuleze anularea acestuia din cauza lipsei de practică în conducere pentru o anumită perioadă de timp.

Legislația rutieră prevede că permisul auto poate fi suspendat sau revocat în cazul comiterii unor infracțiuni grave, cum ar fi nerespectarea regulilor de circulație, conducerea sub influența alcoolului sau fără un permis de conducere corespunzător categoriei de vehicule. De asemenea, afecțiuni de sănătate pot determina autoritățile să ia decizia de a anula permisul de conducere.

Cu toate acestea, lipsa de experiență în conducere pentru o anumită perioadă de timp nu este considerată în mod explicit un motiv pentru suspendarea sau anularea permisului auto conform legii românești. Prin urmare, deținătorii de permise auto pot să își mențină dreptul de a conduce, chiar și în absența activității practice de conducere, atâta timp cât respectă regulile privind reînnoirea acestuia o dată la 10 ani.

În concluzie, zvonurile legate de anularea permisului auto din cauza lipsei de practică în conducere timp de doi ani sau mai mulți sunt infirmate de legislația rutieră din România. Astfel, deși este recomandabil să menținem abilitățile de conducere prin practică regulată, absența acesteia nu atrage automat anularea permisului auto, ci este necesară comiterea unor infracțiuni sau alte circumstanțe grave pentru a justifica o astfel de măsură.

Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a declarat pentru ProMotor că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să facă, o dată la câțiva ani, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor auto.

„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebui să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini. Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noțiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, regulile de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, este opinia fostului campion de raliuri.

În ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, consideră că situația diferă de la caz la caz.

„Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte. Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză. În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai spus Titi Aur.

Comentarii Facebook