Un PARADIS de care mulți nu știu! Lacul din Ardeal format în craterul unui vulcan stins, apa este cunoscută pentru claritatea sa uluitoare


Lacul Sfânta Ana din județul Harghita este bijuteria turistică a Ardealului, cunoscută pentru frumusețea sa unică și misterioasă. Acest lac se remarcă prin faptul că este un lac crateric, adică a fost format într-un crater vulcanic stins, iar frumusețea zonei pare desprinsă din lumea fantastică a basmelor.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.

Lacul Sfânta Ana este înconjurat de păduri de conifere și vegetație luxuriantă, care completează peisajul idilic. Aerul curat și proaspăt, împreună cu trilurile păsărilor, îl transformă într-un loc perfect pentru relaxare și meditație.

poz2.jpeg

Foto: Szent Anna tó - Lacul Sfânta Ana

Situat în Harghita, în Munții Ciomatu, lacul poate fi vizitat în timpul unei drumeții cu plecare din stațiunea Băile Tușnad, dar se poate ajunge foarte ușor și cu mașina. Lacul Sfânta Ana ocupă o suprafață de 19 hectare și are o adâncime de cel mult 7 metri, fiind format pe fundul craterului unui vulcan stins. Întreaga zonă este o importantă rezervație naturală, numită Mohoș, care poate fi vizitată sub îndrumarea unui ghid specializat.

Numele lacului provine de la o legendă locală, care spune că o prințesă pe nume Ana ar fi fost transformată într-un cerb și ar fi găsit refugiu în acest crater vulcanic, unde s-ar fi transformat în lac. Această poveste adaugă un plus de farmec și mister locului.

Apa lacului este cunoscută pentru claritatea sa uluitoare. Culorile variază în funcție de lumină și de anotimp, de la nuanțe de albastru închis până la verzi ireale, ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere magice și relaxante.

poz3.jpeg

Foto: Szent Anna tó - Lacul Sfânta Ana

Comentarii Facebook