Turist impresionat că în Cluj mai există locuri de scăldat gratuite: ”Înotăm în patru ape, în nămol, în apă dulce și stufăriș să ne spălăm!” - FOTO


Lacul Tarzan”, cunoscut și sub numele de ”Lacul fără fund”, este locul unde te poți bucura de soare, apă sărată, fără să scoți vreun ban din buzunar. Da, mai sunt și astfel de locuri. 

Activistul Adrian Dohotaru, mare amatori de locuri sălbatice și neexplorate, a prezentat minunile Lacului Tarzan din Turda. 

Înotăm în patru ape, în nămol, în apă dulce și stufăriș să ne spălăm, într-un lac apoi stăm în care apa e atât de sărată că poți adormi la suprafața ei, apoi o dăm pe aventură la celebrul lac Tarzan. Sărăturile Turzii sunt unele din locurile noastre preferate. Cum lacurile cu intrare gratuită au dușuri, toalete, pontoane și bănci etc. sunt dintre cele mai mișto bunuri comune. Dacă ar instala și niște panouri informative legate de faptul că în sărătură suntem în preajma unei arii naturale, iar mașinile ar sta la minim o sută de metri de lacuri, aș fi și mai fericit”, a spus Dohotaru, care a mai prezentat pe profilul lui și alte locuri superbe din Ardeal.

collage.png

”Lacul Tarzan” (”Lacul fără Fund”[3]) are 0,40 hectare și 19 metri adâncime. Adâncimea maximă, întâlnită cu ocazia lucrărilor batimetrice executate în vara anului 1978, a fost de numai 11,20 m, față de cercetări batimetrice mai vechi (1911) ce indicau adâncimea de 19 metri. Este amplasat pe locația celei mai vechi mine exploatată în perioada secolelor al XII-lea și al XIII-lea.

Lacul Tarzan este unul dintre cele mai frumoase obiective când vine vorba de ieşiri în sânul naturii, foarte aproape de casă. ”Când eram foarte mic, acest lac era înconjurat cu gard iar intrarea era interzisă cu desăvârşire, datorită pericolului de înec. Apoi am auzit tot felul de zvonuri. Unele spuneau că lacul nu are fund, lucru despre care mi-am dat seama imediat că e… imposibil şi am luat-o ca o glumă. Altele spuneau că sunt unele plante necunoscute care i-ar trage pe înotători înspre adânc.

Undeva prin anii 80  au apărut vorbe prin popor cum că o echipă de scafandri au investigat structura lacului care ar ajunge, prin anumite galerii naturale subterane până prin centrul oraşului, undeva sub catedrală. Cert este că prima mea amintire legată de acest lac este însoţită de o imagine a unui gard ce înconjura întregul lac şi pe care erau mai multe plăcuţe pe care era scris: “Accesul interzis. Pericol de înec!”

Lacul are unul sau mai multe izvoare, asta e sigur, pentru că altfel nu ar creşte nivelul apei atât de mult, în condiţii de secetă. Nu toată lumea ştie că inclusiv apa din ştrandul din Turda este luată din Tarzan. Acum mulţi ani şi neprimenită. De aceea e atât de mizerabilă, spre deosebire de cea din lac, sub care există acele izvoare.

187154939_3981640228551869_5822005757291950926_n.jpg

De aceea este foarte important să se deschidă acele două lacuri amenajate de la Durgău, înconjurate de plajă de nisip şi podeţe de lemn. Pentru ca turdenii să aibă altrnativă când vine vorba de baie şi plajă. Chiar dacă dimensiunile reduse ale acelor lacuri sărate nu permit înotul ci doar băile statice care să mai reducă din dogoarea soarelui văratic.

Pentru aceasta se va asfalta şi drumul până acolo, adică drumul judeţean ce duce de la clădirea Asper, de pe strada Frăgărişte, înspre satul Ploscoş. Banii au fost deja alocaţi de Consiliul Judeţean iar cei care se vor ocupa de această lucrare vor fi drumarii de la SC Domeniul Public Turda.

Revenind la lacurile din Băile Sărate, lângă lacul Tarzan a apărut o plajă de nisip şi coşuri de gunoi care, deşi insuficiente, permit oamenilor civilizaţi să depoziteze acolo deşeurile produse în urma unei zile de relaxare, soare şi baie sau chiar grătare. Pentru ca plaja să fie protejată au fost dispuşi în apropierea drumului de acces mai mulţi stâlpi din fier pentru a împiedica şoferii indisciplinaţi să parcheze pe nisip. Acum există şi o parcare pentru autoturisme, lângă gardul Parcului Zoo. Intrarea în lacul Tarzan este şi ea amenajată de curând, prin realizarea unui ponton de lemn care permit accesul de pe trepte în apă. Minusculi paşi înainte spre normalitate”, a relatat Ionel Ignat, în Turdainfo.ro, în 2009.

Cum ajungi la Lacul Tarzan

Lacul Tarzan este în apropiere de Băile Turda și de Grădina Zoologică.

Captură.JPG

Comentarii Facebook