Lacul Știucilor, Delta din inima Ardealului! Legenda spune că lacul din Cluj nu ar avea fund și ar fi un portal spre alte lumi - FOTO


Lacul Știucilor, de lângă Gherla, este locul care te poate transpune în atmosfera unică din Delta Dunării. Pe lângă pescuit, acolo pot fi închiriate și bărci de agrement, pentru cei care vor să se bucure puțin de frumusețea locului, fără să prindă pești. 

La 10 km de Gherla se afla poate cel mai frumos lac de ses din judetul Cluj. Cunoscut sub denumirea de "Lacul Stiucii" sau "Lacul Stiucilor", Lacul Sacalaia este situat pe Valea Bontului, un afluent al Fizesului, intre comunele Fizesu Gherlii si Sic.

Lacul Stiucilor ar data de pe vremea romanilor

Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.

Lacul de la Săcălaia este unul natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant. Luciul de apa are o suprafata de 26 ha, iar adancimea sa ajunge la cca. 10 m, fiind cel mai adanc lac dulce din țară. Stufarisul din jur (mai ales in amonte) ocupă aproximativ 120 ha. Astfel lacul, împreuna cu stufarisul ce-l înconjoară si cel dezvoltat pe văile afluente, constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede.

galerie-131589021499-original.jpg

Acest lac este singurul din România pe luciul căruia se dezvolta plaurul (formațiuni de stuf plutitoare), la fel ca in Delta Dunarii. Este singurul lac natural din Transilvania care a suferit o minima influență negativă umană, în mare parte datorită faptului ca este o rezervatie natural din 1966. Este permis pescuitul sportiv, lacul fiind recunoscut mai cu seama datorita populatiei de stiuca, de unde i se trage si numele.

În afara de știucă, lacul oferă o gamă variată de pește, dintre care cele mai importante specii sunt: somonul, carasul, crapul, linul, platica. Uneori, dimensiunile peștilor sunt  chiar ”monstruoase”: știuci de peste 3 metri și somni de peste 7 m. Pescuitul e permis doar din barca și este interzis in timpul ieșirii peștilor la suprafață.

galerie-151589021500-original.jpg

Uneori, toamna, cand apa se raceste brusc, vietuitoarele lacului se ridica la suprafata, pentru a suplini deficitul de oxigen din apa. Aceasta "aparitie" este insotita de un puternic iz de sulf ce se degaja de pe fundul apei. Fenomenul dureaza cateva zile, prilej pentru vanatorii de mituri care se posteaza la panda, asteptand ivirea vietatilor monstruoase ce salasluiesc in lac.

Pe langa faptul ca lacul ofera doritorilor posibilitatea de a-si satisface placerea de a pescui, in zona sunt premise drumetiile,  observarea pasarilor (exista turnuri de observare) si campingul. Lacul ofera un loc de popas pentru pasarile migratoare de balta. In aceasta rezervatie naturala au fost identificate peste 100 de tipuri de pasari, dintre care unele foarte rar intalnite in Europa. Zona Lacul Stiucii este rezervatie naturala pentru stufarisul din împrejurimi unde trăiesc multe păsări și animale de excepție, unele necatalogate încă.

galerie-61589021496-original.jpg

Lacul Sacalaia se afla pe o veche exploatare de sare, langa un drum de pe vremea românilor, de-a lungul căruia se înșirau, pe vremuri, mici așezări ale "ocnasilor”. Sub Lacul Sacalaia se afla filonul masiv de sare care traversează porțiunea Dej-Turda, însă, in prezent, apele sale sunt dulci datorită colmatării, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Este considerat cel mai adanc lac din Câmpia Transilvaniei, datorită tectonicii si proceselor de dizolvare in sare. 

Adancimea exacta a lacului nu se cunoaste. Oficial, se spune ca are in jur de 10 - 12 metri. Însă niște scafandri austrieci au făcut o scufundare pana la 28 de metri, ieșind la suprafață fără a atinge fundul. Se spune ca, pe vremea romanilor, lacul a înghițit o așezare. Când apa devenea foarte limpede, se putea zări acoperișul unei bazilici. Înotători cu experienta se avantau spre satul scufundat, dar unul câte unul cădeau jertfă, fiind înghițit de un vârtej ce se forma în jurul bazilicii. De 30 de ani, depunerile au acoperit satul, iar bazilica nu și-a mai luat jertfa anuala.

Cu toate acestea, un scafandru clujean a precizat că a atins fundul lacului la circa 10 metri, lucru care infirmă legenda de mai sus.

Legenda spune ca, într-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar găsi o poarta spre alte lumi. Ezoterice. Ciudate vietuitoare ale lacului, balauri ce scuipa foc si miros a pucioasa, pazesc aceasta poarta, amintind de străjerii mitici ai Lumii de Dincolo.

Vietuitoare monstruoase, dispariții de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei.

Foto: Locuridepescuit.ro

Comentarii Facebook