Duminica 28 Aprilie

„Grădina Raiului din Apuseni”, îmbrățișată de culmile stâncoase ale Munţilor Trascăului! E un loc unic al Ardealului îmbogăţit cu evlavie și rugăciune


Mănăstirea Râmeț - „Grădina raiului din Apuseni” este un obiectiv turistic situat în inima Munților Apuseni, în județul Alba. „Grădina raiului din Apuseni”, o oază de linişte, îmbogăţită cu evlavie şi rugăciune, este vegheată de culmile stâncoase ale Munţilor Trascăului, care oferă priveliști uimitoare cu păduri dese și pâraie limpezi. 

Mănăstirea Râmeţ este o mănăstire de maici, deși a fost inițial de călugări și se află în comuna Râmeţ, satul Valea Mănăstirii, nu departe de Teiuș (circa 18 km).

Aşezământul este printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, după unii autori chiar de la începutul sec XIII, are prima dată certă anul 1376. Toponimul Râmeţ ar deriva de la Eremit=pustnic, concluzia fiind că a fost întemeiată de călugării retraşi în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici. În 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Ţării Româneşti, care a primit de la regele Vladislav moşia de la Stremţ în ţinutul Râmeţilor. Făcând parte din domeniul de la Stremţ, mănăstirea a fost ocrotită şi îngrijită de familii boiereşti, proprietare ale domeniului. 

lăcas2.jpeg

Mănăstirea şi biserica s-au mai aflat sub protecţia lui Matei Corvin, ca şi a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o şi a fost una dintre puţinele care au rămas ortodoxe în secolul al XVIII-lea, până la distrugerea ei prin tunurile generalului Bukow. Faptul este consemnat într-un limbaj profetic de unul dintre călugări: „scris-am eu Silvestru monahu cînd au stricat necredincioşii mănăstirea de la Rîmet şi cea de la Geoagiu, la anul 1762, în august 20, într-o zi de sîmbata spre pieirea loru”. După o nouă distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, (1785), biserica este refăcută în 1792. Mănăstirea s-a redeschis la 1940, iar în 1955 sinodul hotărăşte transformarea ei în mănăstire de maici. În 1959, este desfiinţată de comunişti, dar maicile revin în 1962, sub „acoperirea” unei secţii de covoare, care funcţionează şi în prezent.

Puţini ştiu că biserica veche s-a aflat într-o stare de degradare avansată, fiind salvată în anul 1988, în urma unui complicat proces de ridicare a construcţiei.

Lăcaşul de cult este aşezat în valea îngustă şi stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munţii Trascăului, fiind dominată de pereţi de calcar ce se ridică de o parte şi de alta a văii. Mănăstirea Râmeț atrage călători din întreaga țară și din străinătate care doresc să-și îmbogățească viața spirituală și să găsească liniște interioară. Cei care vizitează mănăstirea pot petrece timp în meditație și rugăciune sau pot discuta cu călugării și maicile pentru a înțelege mai bine învățăturile religioase.

Mănăstirea Râmeț este un loc de liniște și reflecție. Atmosfera liniștită a mănăstirii îi invită pe vizitatori să se retragă din agitația vieții cotidiene și să se conecteze la un nivel spiritual mai profund cu natura și divinitatea. 

Imagine principală: coltisorderomania.ro

Comentarii Facebook