Există rechini în Marea Neagră? Lucruri mai puțin știute despre secretele din adâncuri


În ultimele zile, rechinii au băgat spaima în oameni. Auzim despre numeroase victime ale rechinilor din multe zone turistice de litoral din alte țări. Rechinii însă nu se găsesc în toate mările lumii. În acest articol dezvăluim dacă aceste creaturi înfiorătoare pot fi întâlnite și în Marea Neagră.

Reamintim că recent trupul unei turiste românce în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost descoperit la câteva ore după un atac al unui rechin. Acesta provocase moartea unei austriece în vârstă de 68 de ani, motiv pentru care autorităţile au emis un ordin de închidere a mai multor plaje de la Marea Roşie.

Dintre toate specile de rechini, doar trei sunt extrem de periculoase și pot ataca și oameni. Este vorba despre marele alb, devenit vedetă și datorită celebrului film ”Fălci”, rechinul tigru și rechinul taur. Din fericire pentru noi, niciuna dintre aceste specii nu trăiește în Marea Neagră, cel puțin deocamdată. Cu toate acestea, nu vă imaginați că în apele acestei mări nu există rechini. 

Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. Dacă vă întrebați de unde îi provine această denumire, ei bine, scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup, în momentul în care vânează.

De-a lungul timpului, în apele mării noastre au fost văzute și alte specii de rechin, dar este vorba despre întâmplări izolate. Se întâmplă uneori ca atunci când rechinii urmăresc bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări. Așa a fost și în cazul rechinului înger, rechinului vulpe, rechinului ciocan sau rechinului pisică. Aceștia au fost observați în Marea Neagră, dar nu s-au obișnuit cu această apă și nu s-au adaptat condițiilor de supraviețuire. 

Rechinii din Marea Neagră atacă oameni?

Câinele de mare este un rechin destul de mic, în comparație cu alte specii. Poate ajunge până la 1,7 metri și nu depășește 15 kilograme la maturitate. În plus, aceasta este și cea mai blândă specie de rechini. Câinele de mare are culoarea cenușiu închis, pe partea dorsală, și este alb pe burtă. De asemenea, are câte un țep pe ambele înotătoare dorsale. 

Din această cauză, este cunoscut și sub denumirea de pește cu pinteni. Are un cap plat, dinți foarte ascuțiți, puși pe 6 rânduri și ochii mari și ovali. Câinele de mare poate fi observat destul de greu de către scafandri, pentru că trăiește la o adâncime de până la 100 de metri și nu se apropie de litoral, decât în cazuri foarte rare. 

câinele.jpeg

Câinele de mare nu mănâncă oameni și nici nu îi atacă, în principal pentru că este o specie foarte fricoasă. Acesta se hrănește cu pești, cu moluște sau cu diferite crustacee. Numărul rechinilor din Marea Neagră este în scădere, din cauza pescuitului excesiv. Anual, peste 15.000 de tone din această specie sunt pescuite în toată lumea. În plus, câinele de mare trăiește relativ puțin, între 35 și 75 de ani, și tocmai de aceea populația de rechini se reface foarte greu, scrie kanald.ro. 

Comentarii Facebook