Băile 1 Mai sau Băile Episcopiei aveau ștrand cu valuri acum 100 de ani - FOTO


Ştrandul cu Valuri se află în apropierea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa din Băile 1 Mai şi lângă Detaşamentul de Pompieri.

Ștrandul era frecventat de cei care preferau să se scalde în liniște, într-un peisaj natural, cu locuri de plajă, cu iarbă și posibilitatea de a închiria șezlong. Pe lângă asta, ceea ce îl face unic atât în țară, dar chiar și în Europa, e instalația care produce valuri, veche de peste 100 de ani. Motorul acesteia a fost construit de inginerii austrieci și când pornește la sunetul clopoțelului, trimite valuri pe „marea bihoreană”, a cărei apă termală atinge temperatura  de 26 de grade.

1966_0041-1.jpg

Băile 1Mai 1952 – Ștrandul cu valuri

Staţiunea Băile 1 Mai, presărată cu izvoare de apă termală atestate încă din secolul XIII, era o staţiune selectă în perioada interbelică şi un refugiu mai puţin aglomerat de turişti în perioada comunistă. În urmă cu 15 ani staţiunea, chiar dacă era comparabil mai mică cu Băile Felix, îşi aştepta turiştii cu două ştranduri, două campinguri cu capacitatea de aproape 1500 de turişti, un bazin acoperit şi un parc cochet cu statui în stil modernist şi contemporan.

1952_0009.jpg

Băile 1Mai 1966 – Cel mai vechi ştrand cu valuri din ţară

Dacă ştrandul cu valuri, unul dintre primele bazine din ţară cu o instalaţie ce producea valuri, era considerat un loc de agrement select, ”pentru cunoscători”, având pentru închiriat bungalow-uri şi căsuţe, în ultimii ani a intrat într-o stare gravă de degradare.

Vechiul ștrand a fost refăcut, iar din vara anului 2022 a fost redeschis. 

Foto: oradea-nagyvarad-grosswardein.ro

Comentarii Facebook