Lacul Ursu Sovata e unic în Europa. Transilvania are locuri minunate - FOTO


Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume si este unic in Europa.

Este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata.

Lacul Ursu, cel mai important lac sarat si helioterm din Europa, are forma unei piei de urs (de aici si numele), are suprafata de cca 4 ha si adancimea de aproximativ 18 m.

274676.jpg

sovata-lacul-ursu_yttpmgS.jpg

Monumente și atracții turistice din Sivata:

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

  • Vila Bernády
  • Lacurile Aluniș, Negru, Tineretului
  • Muntele de sare - cu un spectaculos aspect și care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde
  • Vila Magistraților, fosta vilă a Casei Regale
  • Vila Bernády - construită în 1904, cumpărată în 1929 de familia lui György Bernády, fostul primar al municipiului Târgu Mureș; monument istoric (cod LMI MS-II-m-B-16033).
  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
  • Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”
  • Turnul Belvedere

Lacul Ursu are 147 de ani - e singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării

Cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, a împlinit 145 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării, informează Agerpres.

Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.

După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament. Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa. Cercetătorul Jozsa Andras susţine că Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine trei recorduri mondiale.

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei - primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.

După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

Comentarii Facebook