15 Lecții de ”Nomadism Digital” oferite de familia din Cluj care s-a mutat în Spania


Corina Brîndușan, sotul ei Andrei Țigănaș, și fiica lor, sunt de 2 luni în Spania, lucrează de la distanță și se bucură de apa mării. Gașca de clujeni s-a stabilit în localitatea Vinaros, Spania. Despre povestea plecării lor am scris AICI.

Corina a realizat un set de 15 lecții pe care le-a învățat și care pot fi utile celor care vor să le calce pe urme.

Mi-am făcut un pic griji legate de cum ne vom descurca cu Maria, ea nefiind înscrisă aici la grădiniță, cum vom reuși să muncim, să ne împărțim sarcinile domestice și să petrecem și timp de calitate cu ea. So far so good”, a scris ea, despre aventura spaniolă începută în 9 ianuarie 2022.

Postarea este despre lecțiile învățate, așa că vă lăsăm să le descoperiți:

  1. Nu trebuie (neapărat) să lucrezi în IT ca să poți munci remote, chiar și din altă țară.
  2. A fost decizia bună acum pentru noi. N-am regretat (încă) niciun moment faptul că am venit. Mă așteptam să am situații în care să-mi zic “Aha, vezi că nu-i chiar așa ușor, tu Corina? Mai bine stăteai pe fundul tău”. Încă nu am avut.
  3. Am învățat că să stai pe fundul tău nu e neapărat bine. :)) Dacă poți sta pe fundul altuia, de ce nu?
  4. Pot trăi și altfel, nu doar așa cum e standard. And it feels great!
  5. Marea e minunată și nu mă pot sătura de ea. După două luni în care o văd zilnic, tot abia aștept să petrec o oră pe plajă. Chiar și acum, când nu-s chiar 25 grade afară.
  6. E liniște! Multă liniște. Care mă ajută să mă concentrez pe proiecte, pe ce e important pentru mine, pe muncă, familie, copil.
  7. E mai greu să mă relaxez decât m-am așteptat. Am venit cu bateriile aproape descărcate și mult timp mi-a fost greu să mă las “dusă de val”. Cred că acum, după două luni, încep încet-încet…
  8. Mă concentrez mai ușor pe proiectele mele și reușesc să deleg task-uri mărunte sau la care se pricep alții mai bine.
  9. Spaniolii zâmbesc mult, râd și sunt destul de ludici.
  10. A fost mai greu să aranjez formalitățile pentru plecarea din țară decât să mă “acomodez” cu noul loc.
  11. Avem impresia că avem nevoie de multe, dar nu e așa. Nu am nevoie de multe lucruri în bagaj: câteva haine, ochelarii, laptopul și telefonul, încărcătoare și baterie externă. În rest, orice se poate înlocui, elimina, scoate din “bagaj”.
  12. Se poate și carieră, și familie, si copil. Nu-i musai să alegi între ele. Dar e important să te organizezi foarte bine.
  13. Suntem mai adaptabili decât credem. Și mai descurcăreți.
  14. Dacă nu încerci, te tot gândești cum ar fi fost dacă…
  15. Îmi place. E bine.

Comentarii Facebook