Povestea unor clujeni, care s-au mutat în Spania! Pandemia numai le-a grăbit planurile. Acum sunt nomazi digitali, dar stau lângă mare - FOTO


Fosta jurnalistă din Cluj-Napoca, Corina Brândușan, acum Pr Manager, și Andrei Tigănaș, trainer de dicție, și-au luat inima în dinți și s-au mutat în Spania, cu tot cu fiica lor de 3 ani. 

Decizia a fost una ușoară, spun ei, pentru că mediul online le permite să muncească de oriunde. Probabil, tot mai mulți oameni le vor urma exemplul, dacă deja nu au și făcut asta.

De luni de zile cochetăm cu ideea relocării

A început aventura!

Azi-dimineață (luni, 10 ianuarie), pe la 3:30, am ajuns în Vinaros, Spania, în ceea ce cred că va fi o super experiență profesională, personală și de familie.

De vreo 3 luni, eu și Andrei cochetăm cu ideea asta: să ne relocăm, pentru câteva luni – poate un an, în altă țară. Într-un oraș mic (poate chiar sat), la malul mării și într-un loc unde să fie soare și frumos cât mai multe zile pe an.

După o documentare de câteva zile, am ajuns la concluzia că Vinaros e locul perfect de unde să începem aventura. Și că acum e, poate, cel mai bun moment pentru toți trei: Maria, Andrei și subsemnata.

De aproape 2 ani, lucrăm aproape exclusiv de acasă. Și-atunci, dacă tot suntem între aceiași 4 pereți, cum ar fi dacă am schimba cadrul, contextul, pereții? Și să îi tot schimbăm.

La asta m-am gândit, acum 3 luni, când am venit cu ideea asta”, a relatat Corina Brândușan, pe Facebook.

271654791_7647037541988438_2652783209014408129_n.jpg

Foto: Corina Brândușan, pe malul mării, în Vinaros

Spania este numai începutul aventurii celor 3

Ne-am gândit că poate e ocazia perfectă să schimbăm locul de unde lucrăm, să ne dăm un restart fizic, psihic și emoțional care să ne permită în același timp să continuăm să fim activi și implicați în proiectele noastre: să ne reîncărcăm cu energie, bucurie și inspirație dintr-un loc nou. Un fel de #digitalnomads.

Apoi, să pornim spre alt loc. Și cine știe unde ne mai duce drumul acesta!

Vom lucra, vom călători și ne vom bucura de ceva ce ne-a lipsit mult în ultimii doi ani: libertatea de a călători, mare, soare, liniște, mici și mari bucurii.

Și de un nou început”, a relatat fosta jurnalistă Corina Brândușan.

Am ales un loc de unde să putem ajunge rapid cu avionul, la Cluj sau București

Știri de Cluj a vorbit cu fosta jurnalistă Corina Brândușan, , om de comunicare și PR, și cu Andrei Țigănaș, sculptor de voci și antreprenor, care au oferit detalii pe larg despre plecare. Localitatea Vinaros, primul popas al aventurii lor, este situată între Barcelona și Valencia, pe malul Mării Balearelor.

Reporter: De ce ați plecat?

Corina Brândușan: Am simțit nevoia unei schimbări. Ne doream de câțiva ani să mai locuim o vreme în străinătate, să experimentăm ceva nou, iar acum, în contextul muncii de acasă, ni s-a părut ocazia potrivită să testăm.

De când a început pandemia, eu și soțul meu lucrăm de acasă, din apartamentul nostru, între aceiași 4 pereți. Lucrăm online cu clienți din țară și din afară și ne-am gândit că putem continua activitatea în proiectele noastre de oriunde și că munca de acasă poate veni și cu avantaje.

Reporter: Cât de greu a fost să luați decizia?

Corina Brândușan: N-a fost greu. Eu și Andrei am fost pe aceeași lungime de undă și în ceea ce privește această decizie (ca-n multe alte aspecte ale vieții noastre)  Și cred că de asta nu a fost greu, nu a trebuit să ducem muncă de lămurire unul cu altul. Ne-am gândit mai serios la ideea plecării prin toamnă, era început de septembrie, iar la final de noiembrie aveam deja biletele de avion cumpărate și erau rezervate primele două cazări unde vom sta în primele luni. Iar în 8 ianuarie am luat avionul spre Spania.

Reporter: Ați plecat pentru că în Cluj simțeați că stați pe loc, nu evoluați?

Corina Brândușan: Nu, deloc. Multe dintre proiectele noastre au legătură cu Clujul. Eu sunt născută în Cluj și am locuit aproape toată viața în acest oraș. Ca om de comunicare sunt implicată în multe proiecte reprezentative pentru oraș: evenimente, festivaluri, târguri, conferințe, asociații și proiecte diverse. Mă simt foarte legată de Cluj, e casa mea, doar că o vreme vrem să experimentăm și un alt tip de acasă. Soțul meu, Andrei Țigănaș, e sculptor de voci, adică profesor de voce și dicție. Începuturile activității lui s-au produs tot la Cluj, unde a ținut primele ore și cursuri online și offline cu cursanți, în școli sau în diverse firme. Și va continua să facă asta și în perioada următoare. Chiar simțeam că evoluăm, dar cum nu eram condiționați de un oraș anume, am decis să experimentăm munca din alt loc, altă țară.

Reporter: De unde v-ați inspirat, sunt mulți care pleacă pentru a trăi mai bine sau în condiții mai bune?

Corina Brândușan: Noi nu am plecat pentru că eram în căutarea unor condiții mai bune sau pentru că am fi avut neajunsuri în România. Din contră, am considerat să acum e un context care ne dă ocazia să călătorim, să experimentăm și că testăm munca remote mai mult decât am făcut-o până acum. 

Sigur, am auzit de persoane care s-au mutat în alte țări, dar nu ne-am inspirat din vreun caz anume. Pur și simplu, lucrând toată ziua de acasă, ne-am amintit de visul nostru mai vechi, de dinainte să avem copil, să călătorim mult, dar în același timp să continuăm să lucrăm și să ne desfășurăm activitatea în proiectele noastre cât se poate de normal de oriunde din lume.

Reporter: Plecarea are legătură cu fetița voastră, pentru viitorul ei?

Corina Brândușan: Maria are acum 3 ani. Ne-am gândit că acum e suficient de mare încât să înțeleagă absolut tot, să descopere și să se bucurie de experiența aceasta și suficient de mică încât să nu piardă informație vitală în caz că nu va fi înscrisă la o formă de învățământ în următorul an. 

Reporter: De ce ați ales Spania?

Corina Brândușan: Au fost mai multe motive. Aveam în minte un portret robot al locului pe care îl căutăm, cel puțin pentru începutul aventurii (pentru că nu vom sta doar într-un loc). În primul rând, voiam să experimentăm traiul într-un oraș mic, poate chiar într-un sat. Apoi, visam amândoi să avem marea la distanță de câțiva pași. Și să fie cald, soare cât mai mult timp. Nu în ultimul rând, am căutat un loc care să aibă în apropiere un aeroport cu zbor direct spre Cluj și București, ca să putem ajunge ușor și repede atunci când e nevoie de noi în țară, pentru proiectele noastre sau pentru diverse motive de familie.

Reporter: Cât e chiria și cât e costul vieții?

Corina Brândușan: Prețurile la chirii depind mult de zonă, facilități, perioada dorită. Acum, nefiind sezon turistic, prețurile sunt mai accesibile decât în perioada iunie-august. 

Din ce am văzut până acum, prețurile la cazări pentru un apartament cu 2-3 camere pornesc în general de la 450-700 euro pe lună și pot merge oricât de mult în sus. Depinde mult ce nivel de confort oferă, câte camere au și unde sunt situate, precum și perioada aleasă. Legat de prețuri, mă refer strict la zonele documentate de noi, pentru că există și orașe unde costul minim e mult mai mare.

Despre costul vieții cred că o să putem vorbi mai exact peste câteva luni.

Reporter: Vreți să vă mutați periodic sau plănuiți să reveniți la Cluj cândva?

Corina Brândușan: Gândul cu care am venit e să stăm câteva luni, poate un an, interval în care să locuim în mai multe locuri. Lăsăm spațiu destul de mult pentru spontaneitate. Nu am venit cu un plan făcut la milimetru.

Momentan, avem două cazări rezervate: prima e în Vinaros, locul de unde vă răspund acum la interviu (în timp ce Andrei se plimbă cu Maria pe malul mării). Vinaros e un orășel aflat la 200 kilometri de Barcelona și la 150 kilometri de Valencia; e un oraș mic și cochet. Peste două luni, ne mutăm puțin mai la sud, în Oropesa del Mar, unde vom rămâne până în iunie.

După luna iunie încă nu am stabilit ce vom face: fie continuăm aventura spre alte orașe sau țări, fie revenim la Cluj sau în alt oraș din România. 

Ca să putem decide ce vom face din vară, ne lăsăm puțin timp. E important să ne simțim toți trei bine, să fie o decizie comună, să ne placă și să ne prindă bine tuturor; e important să putem lucra pentru că noi nu vom fi în concediu aici, dar și să avem timp și energie să călătorim, să explorăm, să ne bucurăm.

Nu avem nicio presiune nici să ne întoarcem, nici să continuăm călătoria, cred că vom simți noi, după o vreme, după ce ne acomodăm puțin, ce e cel mai potrivit în acest context pentru noi; abia acum 2 zile am ajuns, e greu de zis așa de repede, momentan ne place mult. E o aventură!

Andrei Țigănaș: ”Aici ai nevoie de trei instrumente: planificare, bugetare și control”

Reporter: Andrei, ce sfaturi poti sa dați cuiva care vrea sa vă calce pe urme?

Andrei Țigănaș: Să se organizeze cât mai bine. Sunt trei etape prin care treci în mod natural când te lansezi într-un asemenea proiect.

Prima etapă este să visezi. Pare banal, dar mulți oameni nu visează. Nu-și dau frâu liber imaginației. Noi am petrecut ani de zile imaginându-ne un astfel de stil de viață, ca și cum nu am avea nicio limitare.

Cea de-a doua etapă e să-ți asumi că visul chiar e posibil, după ce l-ai cristalizat. Am observat că din rândul celor care reușesc să viseze, foarte mulți rămân pe teritoriul ficțiunii și nu iau în calcul posibilitatea că imaginația lor ar putea să devină realitate, cu puțin efort.

Iar etapa a treia ține de punerea în operă. Aici ai nevoie de trei instrumente: planificare, bugetare și control. Adică, într-un cuvânt, management. 

Noi am parcurs toate aceste etape în ultimii 10 ani: am visat, ne-am imaginat, ne-am asumat că putem și apoi am planificat.

Reporter: Vă bate gândul să treceți oceanul?

Andrei Țigănaș: În acest moment, nu. Expediția noastră e în Europa. Eu mi-am dorit Statele Unite în studenție și în perioada doctoratului, dar în această etapă a vieții, cu familia, cred că zona Europei e mai potrivită.

Reporter: Andrei, crezi ca vei putea menține cursurile de dicție și orele pe care le ții, fără contact fizic?

Andrei Țigănaș: Da! Baza cursurilor de dicție pe care le țin a constat încă de la început în programe 1 la 1 pe care le derulez cu clienții: adulți și copii.

Practic, cea mai mare parte a muncii mele se desfășoară în ședințe individuale. Aceste ședințe individuale erau ONLINE încă din 2016 când le-am lansat. Am evitat contactul fizic tocmai pentru că doream ca prin online să am acces la mai multe zone ale țării și chiar la clienți internaționali. Prin urmare, nici pandemia, nici plecarea în Spania nu au schimbat ceva semnificativ la modul în care eu îmi desfășor activitatea.

O latură secundară a activității au fost atelierele de voce, dicție și oratorie pe care le-am ținut on site doar până în ianuarie 2020. Odată cu venirea pandemiei am mutat atelierele în online, iar eficiența lor a crescut. De aici, din Spania, nu voi face altceva decât să continui ceea ce am început în sufrageria apartamentului de la Cluj. 

Reporter: Credeti ca vă va afecta profesional aventura voastra? Sigur v-ați pus problema asta!

Andrei Țigănaș: Aventura în sine nu cred că ne va afecta în condițiile în care munca noastră era online de multă vreme. Aproape 100%.  Vom fi prezenți în spațiul virtual așa cum am fost până acum, iar în noul context tehnologic distanțele contează tot mai puțin. În plus, când e necesar, suntem la un avion distanță.

Comentarii Facebook