VIDEO - Și-au făcut palate de un lux orbitor, dar acum riscă să le piardă. Străinii compară casele din Certeze cu Sagrada Familia din Spania


Țara Oașului, județul Satu Mare, este vestită pentru casele de un lux orbitor, dar acum le e greu să le întrețină. Aceste palate sunt apreciate de turiștii străini.

Certeze este considerată cea mai bogată comună din România

Localnicii din Certeze se tem acum că aceste palate se vor degrada și încearcă să le vândă, dar nimeni nu le cumpără. Dimensiunea acestor ”hardughii” le face să fie foarte greu de întreținut. 

Palatele din Țara Oașului se vând acum cu câteva sute de mii de euro. 

Ana Oros, în vârstă de 70 de ani, locuiește într-o anexă a casei copiilor ei, care stau de mulți ani la Paris. Casa copiilor are parter și trei etaje. Atribuțiile ei în ceea ce privește întreținerea sunt ștergerea praful de pe florile artificiale și încercarea de menține casa cât mai funcțională, atât cât mai are putere.

Străinii văd aceste palate ca pe niște atracții turistice

Locuințele pot avea și nouă camere, iar unele chiar și piscină. Dotările și dimensiunile acestora nu le permite proprietarilor să le vândă sub prețul pieței, motiv pentru care o casă poate trece chiar și de 300 de mii de euro.

Rămân casele goale și părăsite, nu avem ce face. Copiii nu mai vin acasă”, spune Ana Dan, localnică.

Asta seamănă cu Sagrada Familia. Nu este exploatat potențialul turistic. Lipsește creativitatea și oferta. La noi nu vezi așa ceva și mulți turiști ar veni să vadă”, declară Marc Murillor, turist Barcelona.

Nu mai există în România. Nu găsești două case la fel. E trist că nu sunt locuite”, Sorin Anghelina, turist din Arad.

Astfel de case sunt pe cale de dispariție

Localnicii nu se mai înghesuie să construiască și nici nu mai cer autorizații de construcție, pentru că au văzut la vecini că aruncă banii pe geam.

În plus, mulți dintre sătenii din Certeze au plecat în străinătate pentru a aduna bani, dar nu mai au la ce să revină în Țara Oașului, pentru că s-au obișnuit cu viața din Occident. Au făcut acolo copii, care merg la școală, iar palatele de acasă nu mai îi atrag. 

Comentarii Facebook