„Din toată Europa veneau la băi! Păcat că le-au distrus”. Clujenii deplâng perla balneară a orașului, ajunsă în paragină - FOTO


O imagine publicată pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj a stârnit nostalgia clujenilor. Oamenii deplâng Băile Someșeni, perla balneară a Clujului, ajunsă acum în paragină. 

Imaginea a stârnit indignare și regrete amare printre cei care au trecut cândva pe la Băile Someșeni:

„Bunica mergea la Băile Someșeni în anii 60 -70 -80. Avea TROMBOZA la ambele picioare. Apa din Băile Someseni îi alinau durerile”;

„Din toată Europa veneau la băi!!! Păcat că hoții au distrus-o”;

„Izvoarele au fost bune pentru mai multe boli”;

„Amintiri…”.

someseni.jpeg

Foto. Amintiri din Vechiul Cluj

Băile Someșeni constituiau un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite ca tratamente pentru diverse boli.

În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Proprietarii s-au judecat cu municipalitatea încă din 2018, după ce noul PUG, aprobat în 2014, încadra terenul în cauză ca fiind unul agricol și cu multe restricții de construire. De asemenea, Centura Metropolitană ar putea complica lucrurile pentru Băile Someșeni, însă primarul declara în 2022 că investiția se va face. Proiectanții susțin că impactul asupra Băilor Someșeni va fi minim, astfel că nici izvoarele, nici nămolul nu vor fi afectate de șantier. 

bb.jpeg


Comentarii Facebook