Duminica 29 Ianuarie

De ce se aud încontinuu sunete de avioane în nordul României și Transilvania de la izbucnirea conflictului în Ucraina


După izbucnirea războiului în Ucraina, activitatea avioanelor militare s-a amplificat pe cerul României. Mai mulți români din diferite zone ale țării au remarcat gălăgia constantă a avioanelor care zboară deasupra. Oamenii sunt îngrijorați nu doar de sunete, ci și de faptul că în bazele de date publice precum Flightradar24 nu regăsesc nici o informație despre avioanele pe care le aud deasupra lor. 

Ce se întâmplă? Forțele Aeriene Române au intrat într-o stare de alertă

Din momentul declanșării conflictului din Ucraina, atât Forțele Aeriene Române, precum și restul forțelor NATO au intrat într-o stare de alertă și au intensificat misiunile de patrulare și supraveghere, în special în zonele din apropierea granițelor țării. Ba mai mult, state NATO au trimis în România de urgență mai multe avioane de vânătoare care să asiste la serviciul de poliție aeriană, notează hotnews.ro

Zeci de avioane de vânătoare în România execută misiuni de patrulare. Numai în momentul acesta în România sunt dislocate, astfel:

  • 2 avioane F-35 trimise de SUA la baza aeriană Borcea/Fetești
  • 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene
  • 6 avioane Eurofighter Typhoon germane
  • 8 avioane F-16 americane
  • Dincolo de acestea, se mai adaugă cele 17 avioane F-16 ale României și cele circa 20 de avioane MiG-21 LanceR pe care România încă le mai operează.

Toate aceste avioane sunt pregătite și execută misiuni de patrulare de luptă (CAP - Combat Air Patrol), pregătite practic mereu să intervină - cum a fost cazul în prima zi de conflict când avioane F-16 românești au interceptat un Suhoi Su-27 Ucrainean și l-au forțat să aterizeze la Bacău. Toate aceste avioane când sunt în zbor și în misiune CAP nu au aparatele transponder pornite, adică nu vor fi vizibile pe servicii precum flightradar24, conform sursei citate. 

De asemenea, dincolo de avioanele de vânătoare, mai există o activitate aeriană militară ce se desfășoară în aceste zile și nopți peste România - unele avioane pot fi reperate pe Flightradar24, altele nu. Astfel, poate cea mai importantă misiune aeriană pe care NATO o desfășoară în aceste momente peste cerul României, în special în zonele de graniță cu Ucraina este supravegherea spațiului aerian cu avioane speciale radar (AWACS - Airborne Warning And Control System), potrivit hotnews.ro. 

Comentarii Facebook