Asistenți medicali de la SVSU Bistrița, prinși în timp ce luau mită pentru vaccinare „la chiuvetă”. Cei doi angajați ai SVSU au fost reținuți


Doi asistenți medicali angajați la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Bistrița, instituție aflată în subordinea primăriei municipiului, au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzația că ar fi primit mită pentru a vaccina fictiv anumite persoane și a le obține certificate de vaccinare valabile, potrivit declarațiilor făcute sâmbătă, 9 aprilie, de către Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud.

Unul dintre asistenţii medicali a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la un pacient pentru simularea vaccinării

În aceeaşi zi, ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia Generală Anticorupţie - Structura Centrală, serviciile judeţene anticorupţie din judeţele Mureş, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Harghita, precum şi cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, au pus în executare 10 mandate de percheziţie, dintre care nouă la domiciliile unor persoane şi unul la centrul de vaccinare al SVSU Bistriţa.

Cum acționau cele două cadre medicale 

În cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de două cadre medicale, în două dosare penale distincte. În fapt, activitatea infracţională a primului asistent medical, care îşi desfăşura activitatea la centrul de vaccinare al SVSU Bistriţa, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 - aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului”, au declarat autoritățile locale.

Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care îşi desfăşura activitatea în cadrul aceluiaşi centru, au fost reţinute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 - aprilie 2022. Astfel, cei doi au pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obţinerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.) de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respectiv”, au mai declarat polițiștii bistrițeni.

Cei doi asistenți au fost reținuți și  amendați 

Anchetatorii susţin că, în activitatea infracţională derulată, cele două cadre medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

Procurorul de caz a dispus reținerea celor doi asistenți medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și fals informatic, notează Bistrițeanul.ro.


Comentarii Facebook