Cum au aruncat fanii U Cluj sticle de lapte după miliție în 1979, dezavantajați la meciul cu Sportul


Suporterii U Cluj au trăit intens toate meciurile echipei favorite și au reacționat cu furie când au fost furați. Un astfel de episod s-a petrecut în 5 decembrie 1979, când ultrașii i-au înfruntat pe temuții milițieni. 

La meciul ”U” Cluj - Sportul Studențesc, studenților clujeni le-a fost anulat un gol pentru un presupus henț, iar după s-a declanșat nebunia.

Autoritățile comuniste au mușamalizat cazul. Presa comunistă locală, „Făclia”, oficiosul de atunci al PCR, nu a suflat o vorbă despre ce s-a întâmplat. Doar ”Sportul Popular” și-a făcut datoria de ziar și a relatat incidentele de la Cluj atât în cronica meciului cât și într-un al doilea articol dedicate special incidentelor de la meciul cu Sportul!”, scrie Sportul clujean.

Călin Ion Murășan, un fan vechi al ”șepcilor roșii”, inginer de profesie, a rememorat cele petrecute atunci.

U Cluj a luat gol în prima repriză, dar a foua a fost una de foc. ”Studenții clujeni asediază poarta adversă, dar fără luciditate. Sportul avea apărare tare, cu Cazan, Iorgulescu, Munteanu II, plus cu portarul Moraru foarte sigur.

Arbitrul Ianul își continuă gafele. Publicul devine un vulcan gata să erupă.

Și în minutul 80 faza care a declanșat explozia în tribune.

Deschis pe dreapta, fundașul Moș centrează la semiînălțime pe la 7-8 metri, mijocașul Boca preia cu coapsa (poate cu mâna, greu de văzut, eu eram în unghi mort), și șutează cu sete în stânga lui Moraru marcând. Gol! „1-1. Stadionul explodează”, mai scrie sursa citată.

Golul a fost anulat, iar suporterii își pierd mințile, stadionul vechi al Clujului era plin. Atunci se construia Hotelul Sport și oamenii erau urcați și pe macaraua de lângă.

Incidentele au durat încă o oră după finalizarea meciului. ”Meciul se reia după vreo 10 minute, dar, pe teren nu se mai intampla nimic notabil. Restul evenimentelor s-au desfășurat în afară tribunei, spectatorii atacand forțele de miliție cu pietre la ieșirea din stadion, în partea tribunei 2!”, a mai relatat Murășan.

Sportul popular a relatat ce s-a întâmplat la partidă.

Post-cronica-buna.jpg

Un alt cotidian comunist, Făclia,  nu a scris un cuvânt.

Cronica-Faclia.jpg

Comentarii Facebook