Zilele Clujului au loc intre 25 mai si 1 iunie! VEZI in PREMIERA programul evenimentul VIDEO


Primaria municipiului Cluj-Napoca va organiza "Ziele Clujului" in perioada 25 mai -  1 iunie.

Dupa succesul primei editii, cea de a doua obliga organizatorii la descoperirea unor noi modalitati de celebrare a orasului si de promovare a municipiului Cluj-Napoca ca destinatie de agrement  final de saptamana, atat pentru rezidenti, cat si pentru cei din judetele din Transilvania.

 

"Pentru ca anul trecut ne-am descurcat foarte bine speram ca si in acest an actiunile noastre sa se desfasoare la fel. Voluntarii sunt invitati sa se inscrie pe site-ul ziledecluj.ro, pe pagina noastra de Facebook, dar si pe site-ul Primariei Cluj-Napoca. Voluntarii trebuie sa aiba peste 18 ani si in primul rand sa-si doreasca acest ", a spus Radu Moisin.

 

Printre noutatile editiei din anul 2012 se numara introducerea unor noi amplasamente pentru evenimente. Cel mai asteptat, fara indoiala este Parcul Central si in special Cladirea Casino- unde, speram sa organizam deschiderea oficiala a manifestarii alaturi de parteneri si invitati.

De asemenea o parte dintre manifestarile stradale se vor desfasura pe strazile pietonale nou finalizate - din proximitatea pietei Muzeului. Primaria raspunde astfel solicitarii participantilor de la prima editie de a fi mai aproape de aceasta zona a pietei Muzeului - Unirii, iar pe de alta parte, reda circuitului public o zona salvata de masinile parcate continuu si redata pietonilor dupa amenjarea cu piatra cubica si restructionarea circulatiei auto. Este vorba despre strazile C-tin Daicoviciu, Virgil  Fulicea, J.D Roosvelt si Clemenceau, care vor gazdui promenada cartilor.

O alta noutate, decisa tot pentru a raspunde nevoilor clujenilor - se refera la concentrarea evenimentelor din piata Unirii - care necesita inchiderea arterelor de circulatie din zona, pe o perioada mai scurta de timp, respectiv vineri, sambata, duminica si numai partial luni si marti.

In Piata Unirii va fi amplasata o scena de mari dimensiuni, pentru organizarea concertelor din week-end. Aceasta va fi pe carosabil in zona stalpilor impuscati. Pe partea opusa, in zona Universitatii de Arta si Design se va amenaja terasa evenimentului, pentru a lasa astfel un loc mai amplu pentru spectatorii concertelor. Scena Principala ca avea dimensiunile de 10/12 m va fi locul in care se vor desfasura, la fel ca si anul trecut majoritatea evenimentelor importante ale evenimentului.

 

Printre numele pe care le veti putea vedea pe scena se numara Stefan Banica Junior, Directia 5, Elena Gheorghe, Antonia, Andreea Balan, dar si Voltaj si alte trupe locale clujene, foarte iubite de public.

Deschiderea festiva va incepe vineri, ora 17.00 cu parada sportivilor clujeni, care se va finliza in Piata Unirii unde vom oferi un spectacol - surpriza. Dorim ca Zilele Clujului sa fie o ocazie de celebrare a lucrurilor prin care valorile orasului nostru sunt cunoscute in tara sau chiar in lumea intreaga, si dorim sa fie o ocazie de a adduce in atentia publica cat mai multi clujeni talentanti, si in acest sens l-am invitat pe magicianul clujean Cristian Gog, pe care o tara intreaga il admira cu sufletul la gura in aceste zile la concursul spectacol al ProTv. Speram ca tanarul blogger sa accepte si sa isi aduca magia la Zilele Clujului. 

Printre noutati se numara si introducerea unui eveniment pentru iubitorii mersului pe bicicleta, respectiv o etapa de noapte a curselor de ciclismorganizate de asociatia Clujul Pedaleaza.

Printre evenimentele pe care le pastram din editia trecuta se numara cele mai apreciate de clujeni, respectiv competitia de treasure- hunting prin Orasul Comoara, sau zilele de gastronomie internationala de la Memo 10.
   
Astfel, la Memo 10 clujenii vor putea degusta mancaruri din gastronomia internationala:

Vineri 25 mai - Ziua Culinara a Chinei
Sambata 26 mai - Ziua Culinara a Belgiei
Duminica 27 mai - inca nu s-a stabilit
Luni 28 mai - Ziua culinara spaniola
Marti 29 mai - Ziua Culinara Britanica
Miercuri 30 mai - Ziua Culinara Coreeana
Joi 31 mai - Ziua Culinara Germana
Vineri  iunie - Ziua Culinara Romaneasca si a Republicii Moldova - "Romania Dodoloata"

Namur - orasul infratit invitat de onoare

Ca si in prima editie, vom avea un oras invitat de onoare dintre cele cu care Cluj-Napoca este infratit. Acest oras va fi Namur - din Belgia, un oras frumos din partea valona.  Delegatia belgiana va aduce la Cluj-Napoca un momenument pentru a fi amplasat pe „promenada oraselor infratite” - o alta traditie initiata in prima editie. Astfel, pe aleea de pe malul Somesului, care duce catre Parcul Rozelor va fi inagurat in data de 27 mai monumentul  adus de delegatia din Namur. Pentru a celebra prietenia dintre Cluj-Napoca si Namur, dar si pentru a arata aprecierea noastra fata de lucrurile prin care Belgia este cunoscuta in lume, vom organiza o parada a strumfilor - binecunoscutele personaje din benzile desenate ale artistului Peyo. La finalul paradei - pe care o vor face cateva zeci de copii clujeni costumati in personajele simpatice in parcul Rozelor va fi oraganizata o strumf - olimpiada a copiilor.

Alte evenimente organizate cu ocazia zilelor belgiene la Cluj- Napoca sunt spectoacole de animatie stradaa in Piata Muzeului, "Petit Monsieur” - animatie stradala cu clown francez  organizate de Centrul Cultural Francez. De asemenea pe bulevardul Eroilor va avea loc unspectacol sztadal de acrobatii numit "Ça carton a Washington”organizat tot de Centrul Cultural Francez. La Cinematograful Marasti vor avea lor proiectii  de filme belgiene.
         
In ceea ce priveste alte orase infratite prezente la Zilele Clujului, vom primi delegatii din Suwon, Pecs si Koln.

In urma succesului inregistrat anul trecut cu evenimentul culinar in aer liber, delegatia coreana va cuprinde trei bucatari care vor oferi timp o saptamana nu doar mostre de specialitati coreene, dar si retete. Dupa cum stiti, este deja o traditie comuna de a familiariza locuitorii celor doua orase din gusturile si retetele oraselor infratite, in luna octomb rie a anului trecut locuitorii din Suwon s-au delectat cu sarmale, varza a la Cluj, si alte bunatati gatite de bucatarii Cantinei Primariei care au fost timp de o saptamana  in Coreea.

Comentarii Facebook