Zeci de clujeni, puși pe „LISTA RUȘINII” de un preot din Cluj pentru că nu au plătit taxa de cult: „Abuzuri asupra enoriașilor!”


La începutul noului an, unii numără realizările, alții datoriile. Este și cazul unui preot din Cluj care a făcut o listă a rușinii cu enoriașii care „sunt restanți la taxa de cult” sau „nu au plătit-o niciodată”. 

Mare le-a fost mirarea unor clujeni care mergând în perioada sărbătorilor de iarnă la Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail”, de pe strada Dâmboviței, au observat la intrarea în biserica din Mărăști o „listă a rușinii” cu enoriașii care n-ar fi achitat taxa de cult. Documentul chiar a fost „oficializat” cu o parafă, să nu li se pară glumă celor care îl văd.

„Contribuțiile bănești cerute de biserici NU sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii”, ne-a semnalat un cititor Știri de Cluj.

Preotul Liviu Cozma este parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăşti.

1.jpeg

Din punct de vedere legal e obligatorie plata contribuției la biserică?

Taxele bisericești au reprezentat mereu un subiect aprins de discuți în societate. În Biserica Ortodoxă Română ele se stabilesc fie de la parohie la parohie, fie la nivel de episcopie. Taxele sunt necesare pentru buna administrare parohială, însă sunt și discutabile în cazuri rare, în care preoții nu oficiază slujbe celor care nu au posibilitatea de a le plăti sau de a le plăti integral.

Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română, taxele diferă de la biserică la biserică după cum am amintit, dar și de la un serviciu religios la altul. Astfel, pot ajunge de la 100 de lei, la câteva sute de lei.

Fiecare biserică, prin decizia, nu a preotului, ci a consiliului parohial din care fac parte şi oameni de rând, fixează pentru bunul mers al bisericii o contribuție. Contribuția nu are un caracter de taxă sau impozit, ea este privită ca având un caracter de DONAȚIE PENTRU BISERICĂ.

Preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” a mai fost în anul 2018 în centrul unui scandal media. Acesta a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române privind participarea la referendumul pentru familie, pe care l-a citit la finalul slujbei de duminică din 30 septembrie 2018. Faţa bisericească ar fi încercat să-i convingă pe enoriaşi să meargă la referendum invocând faptul că homosexualii sau lesbienele vor „vrea să-şi înfieze un copil tot dintre copiii noştri”. Vezi aici. 

Comentarii Facebook