Marti 29 Noiembrie

Viața unui clujean închis în închisoare în China. Mâncarea a fost restricționată


Acum câteva zile s-au împlinit 4 ani de când societatea de avocatură Iordăchescu & Asociații a demarat procedura de aducere în țară a cetățeanului român Marius Balo, respectiv 6 ani de când acesta este încarcerat în Republica Populară Chineză. 

După ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China. La data de 09.01.2020, s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Acesta a fost momentul la care atât noi, în calitate de apărători ai lui Marius Balo cât și unchiul acestuia, Felecan Ioan am început să vedem lumina de la capătul tunelului, după 4 ani.  A fost o veste extraordinară pentru Marius, care din acel moment a început să-și numere zilele care au mai rămas până când se va sfârși coșmarul de care are parte zilnic în închisoarea din Republica Populară Chineză”, afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.

La mijlocul lunii ianuarie 2020, în cadrul convorbirii telefonice avute cu unica sa rudă în viață, respectiv unchiul său Ioan Felecan, Marius Balo i-a relatat că i-au fost efectuate analizele de sânge, demers necesar în vederea transferării sale în România. “Era extrem de fericit că în sfârșit se apropie momentul mult visat și mult dorit, acela de a reveni în țara sa”, continuă Ioan Felecan.

În 29.01.2020 un reprezentant al penitenciarului l-a contactat pe consulul român din Shanghai pentru a-l informa că întâlnirea comisiei (pentru a se discuta despre data efectivă a transferului lui Marius Balo) care trebuia să aibă loc pe data de 4 februarie a fost anulată. Decizia a fost luată ca urmare a suspendării de către autoritățile din Shanghai a activității instituțiilor publice din cauza virusului COVID-19. 

Și acesta a fost doar începutul… A urmat blocarea orașului Shanghai, gardienii din închisoarea în care se află Marius Balo au fost și ei izolați, iar datorită faptului că proviziile pe care le mai aveau ajungeau pentru două săptămâni au început să le taie din porție. Practic, în loc de două linguri de orez a primit doar una”, afirmă Ioan Felecan

Acum că lucrurile au început să revină cât de cât la normal în China, facem pe-această cale apel către autoritățile române pentru a urgenta procedurile de transferare a lui Marius Balo, pentru executarea restului de pedeapsă aici. Asemenea cetățenilor români condamnați în Italia și aduși în țară pentru executarea restului de pedeapsă și Marius Balo beneficiază de acest drept și anume de a-și executa restul de pedeapsă în țara lui” afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Comentarii Facebook