Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a devenit parte a alianței universitare EUTOPIA, una dintre câștigătoarele competiției Inițiativa Universităților Europ


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că s-a alăturat Alianței Universităților Europene EUTOPIA, ce mai include universități din Belgia, Franța, Suedia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Germania și Italia. Instituția de învățământ superior se alătură astfel grupului de universități românești care fac parte din consorții câștigătoare în competiția pentru formarea Universităților Europene.

Din Alianța EUTOPIA mai fac parte universitățile Vrije Brussel (Belgia), CY Cergy Paris (Franța), Gothenburg (Suedia), Ljubljana (Slovenia), Pompeu Fabra (Spania), Warwick (Marea Britanie), Nova Lisabona (Portugalia), Ca’ Foscari Veneția (Italia) și Universitatea Tehnică din Dresda (Germania), potrivit unui comunicat UBB. Acesta precizează că alianța, formată în 2019, este unul dintre cele 17 proiecte câștigătoare ale competiției Inițiativa Universităților Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spațiu inovativ al educației superioare europene.

Dintre universitățile românești, trei – SNSPA, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții București – s-au numărat, în prima fază, printre câștigătorii declarați în 2019 de Comisia Europeană în competiția pentru crearea unor universități europene. În al doilea val, de anul trecut, alte șapte universități românești fuseseră selectate de către CE pentru formarea unor Universități Europene, în consorții cu instituții din alte țări: Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Potrivit comunicatului UBB, Alianța Eutopia reprezintă peste 240.000 de studenți, peste 18.000 de cadre și cercetători și peste 900 de grupe de cercetare.

Noul statut de membru al Alianței Universităților Europene EUTOPIA consolidează însă rolul UBB și misiunea noastră de a contribui la redefinirea spațiului universitar european, în plus față de mecanismele deja angajate de UBB. M-a bucurat invitația EUTOPIA și am acceptat-o cu plăcere, UBB având invitații similare de la mai multe alianțe europene, forța membrilor alianței EUTOPIA și viziunea/strategia/programele asumate convingându-ne însă că vrem să fim parte a acestei alianțe și că putem să aducem aici și o plusvaloare academică importantă”, a spus rectorul UBB, Daniel David.Comentarii Facebook