Marti 7 Februarie

Un monument din Cluj va intra pe lista UNESCO


Graniţa de nord a Daciei romane din judeţul Cluj în patrimoniul UNESCO, pentru protejarea siturilor istorice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Judeţean Cluj şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au început demersuri pentru includerea Limes-ului roman

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean Cluj, instituţia şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au început demersuri pentru includerea Limes-ului roman (sistemul graniţei de nord a Daciei romane) din judeţul Cluj în patrimoniul UNESCO, cu scopul protejării siturilor istorice ale zonei.

"Siturile romane din judeţul Cluj care aparţin sistemului graniţei de nord a Daciei romane, compuse din turnuri, fortificaţii sau baraje artificiale şi a căror reabilitare şi punere în valoare se are în vedere sunt cele de la Turda (Potaissa), Bologa (comuna Poieni), Hodişu (comuna Poieni), Negreni, Gherla şi Căşeiu", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii CJ Cluj au menţionat că, în cadrul unei întâlniri care a avut loc, marţi, la sediul instituţiei, şi la care au participat membri ai conducerii MNIT şi reprezentanţi ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), a fost prezentată detaliat situaţia actuală a monumentelor care compun graniţa romană din restul ţărilor europene, cu accent pe prezentarea istoricului şi a structurii sistemului de promovare şi management al frontierei romane din aceste state, în contextul apartenenţei monumentului la UNESCO.

"S-a convenit asupra elaborării documentaţiei pentru înscrierea graniţei romane de nord pe lista tentativă naţională, obiectivul final reprezentându-l înscrierea monumentului în listele UNESCO, astfel încât acesta să beneficieze de o mai bună protecţie şi promovare culturală şi turistică", se arată în documentul citat.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a susţinut în comunicat, că proiectul reprezintă "o provocare majoră" pentru autorităţile judeţene.

"În contextul în care, din păcate, judeţul nostru nu are încă niciun monument inclus în patrimoniul UNESCO, acest proiect reprezintă o oportunitate şi, totodată, o provocare majoră pentru noi. Având în vedere faptul că reuşita acestui demers va genera, cu certitudine, revigorarea economică a zonelor respective ca urmare a dezvoltării accelerate a turismului, am considerat mai mult decât necesar şi oportun să ne alăturăm acestui demers pe deplin benefic judeţului Cluj", a menţionat Uioreanu.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook