Marti 16 August

Un medic vorbește despre noua tulpină africană COVID: ”Probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică”


Europa a intrat în alertă după apariția unei noi variante a virusului COVID-19 din Africa. 

Noua variantă are peste 30 de mutații şi scade eficacitatea vaccinurilor.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat cât de expusă este deja Europa la această variantă.

Ştim că este în circulaţie, știm că prezintă peste 50 de mutații dintre care se pare 32 de mutații pe acea proteină Spike pe vârf, adică de două ori mai multe ca varianta Delta. Aşa că rămân deschise întrebările: cât de contagioasă şi cât de transmisibilă e această variantă şi care este eficacitatea vaccinurilor faţă de această variantă.

Am citit că este deja confirmată în Belgia prima persoana infectată cu această variantă virală cu aceste mutații numeroase. Eu cred că va fi mai repede. Cred că această variantă există în circulaţie de mai mult timp. Acum a început să fie izolată, identificată tot mai des, în tot mai multe ţări. Cu certitudine există pe continentul african, pe continentul asiatic, deci Europa pare că a confirmat primul caz.

Cel mai important este să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică. Să purtăm masca, să ne distanțăm, sigur să vaccinăm o proporție cât de mare cu a treia doză sau cu prima acolo unde este deficitară pentru a avea o mortalitate cât mai mică şi o viaţă cât se poate de normală", a spus medicul Voichița Lăzureanu la Antena 3. 

Comentarii Facebook