UBB Cluj deschide colaborari cu universitati din Kazahstan. Va fi facut schimb de profesori si doctoranzi


UBB Cluj deschide o colaborare cu universitati din Kazahstan, anunta rectorul Andrei Marga, care, in perioada 18 - 25 august, a vizitat aceasta tara. Vor fi facute schimburi de profesori si doctoranzi.

"Se semneaza acordul de cooperare dintre Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea "Lev Gumiliov" din Astana. In acord se prevad preluarea de doctoranzi in reciprocitate si preluarea de cadre didactice pentru stagii de un semestru, in reciprocitate, in domeniile biologie moleculara, biotehnologie matematica, chimie, precum si alte actiuni de interes reciproc. O delegatie a universitatii din Astana va vizita Universitatea Babes-Bolyai, la invitatia acesteia, in vederea semnarii acordului si a stabilirii de noi actiuni de cooperare", se arata intr-un comunicat de presa al UBB Cluj.

Institutul de Turcologie si Studii Central-Asiatice al Universitatii Babes-Bolyai va organiza programul "studii kazace, cu un curs de limba, literatura, istorie si cu un centru de documentare a carui functionare se asigura cu sprijinul financiar al Universitatii din Astana", se arata in acelasi comunicat.

Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj se angajeaza sa transfere carti despre limba, literatura si istoria universitatilor din Romania, catre Asociatia cetatenilor de origine romana din Kazahstan.

Pana la semnarea acordului cu Universitatea "Lev Gumiliov" din Astana, UBB Cluj a semnat deja un acord de cooperare cu Universitatea "Acad. Buketov" din Karaganda, prin care vor fi facute schimburi de cadre didactice si studenti si vor fi create lectorate de limba si cultura, in reciprocitate.

De asemenea, s-au semnat acorduri de cooperare intre Universitatea Babes-Bolyai si Kazakh Ablai khan University of International Relations and World Languages si cu Kazakh British Technical University.

In cadrul vizitei, rectorul Andrei Marga a fost insotit de presedintele Consiliului Academic, Serban AGACHI, secanul Calin Felezeu, seful de catedra Vasile Chis, directorul Institutului de Turcologie, Tasim Gemil si au vizitat Astana, Karaganda si Alma Ata. Calatoria a fost finantata din resursele extrabugetare ale Institutului de Turcologie.

Comentarii Facebook