Duminica 26 Ianuarie

TUN de 1,8 milioane de euro la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest! Cum a furat contabila banii

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj o cercetează pe COSMINA DRUȚĂ, contabil la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, pentru că a sustras 1,8 milioane de euro din conturi.

 

Druță mai este contabilă la SC Institutul Regional pentru Cercetare educație și Transfer Tehnologic (IRCETT), dar și asociat și administrator la SC Vangher SRL. Este este cercetată sub acuzația de înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, toate în formă continuată.

 

Inculpata Druță Cosmina a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord –Vest și S.C. IRCETT S.A., cu drept de a depune instrumente de plată la bancă și trezorerie, de a ridica extrase de cont și de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011-iulie 2012, cu complicitatea soțului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212,88 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor doua instituții la care inculpata era contabil în contul S.C. VANGHER S.R.L, societate la care inculpata era asociat si administrator. Inculpata Druță Cosmina a falsificat ordinele de plata atât prin inserarea de mențiuni care nu aveau la bază existența unor raporturi de natură contractuală, cât și prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcții de conducere din cadrul ADR Nord Vest sau S.C. IRCETT S.A.

 

Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferați în contul S.C. VANGHER S.R.L, inculpata Druță Cosmina a falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă și de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADR Nord–Vest și S.C. IRCETT S.A.

 

Pentru a ascunde originea ilicită a transferurilor de bani în contul S.C. VANGHER S.R.L., inculpata Druță Cosmina și învinuitul Naica Vasile, în calitate de administratori ai S.C. VANGHER S.R.L. au emis facturi care reflectau operațiuni comerciale fictive pentru fiecare transfer în contul S.C. VANGHER S.R.L., operațiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea acestei societăți comerciale”, precizează procurorii DNA Cluj.

 

Inculpatei Druță Cosmina i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 2 august 2012, raportat la infracțiunile de înșelăciune și spălare de bani, ambele în formă continuată, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpatei Druță Cosmina pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

 

In același dosar mai este cercetat și Vasile Naica, asociat și administrator la S.C. VANGHER S.R.L, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la înșelăciune și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Comentarii Facebook