Duminica 18 August

Sindicaliștii de la Aeroportul Cluj i-au făcut plângere penală lui Alin Tișe pentru că a încălcat legea


Sindicaliștii de la Aeroportul Cluj anunță i-au făcut plângere penală lui Alin Tișe pentru că a încălcat Lege 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, prin organizarea unei contramanifestații în timpul protestului susținut de angajați și aprobat de autorități.

Legea prevede clar că este interzisă ”organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”. În timpul protestului de marți, 19 martie, pe balconul Consiliului Județean Cluj au fost scoase două boxe de mare putere pentru a acoperi mesajul sindicaliștilor de la Aeroport. La boxe a fost rulat încontinuu mesajul: ”Nu apărăm inculpați, degeaba urlați. Legea este egală pentru toți!”.  CJ Cluj a anunțat că și-a asumat contramanifestația și amplasarea unui banner uriaș pe intrarea în instituție, acesta fiind mesajul conducerii și a consilierilor județeni.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat ieri că le-a făcut plângeri penale celor care au protestat pentru că l-au calomniat: ”Având în vedere afirmațiile jignitoare, defăimătoare la adresa președintelui CJ Cluj, precum și mesajele jignitoare afișate public pe bannerele folosite la mitingul angajaților din aeroport, în intervalul 19-20.03.2019, anunț că am acționat în judecată și că am formulat plângeri penale  individuale împotriva persoanelor care au făcut aceste afirmații jignitoare, calomniatoare precum și împotriva acelora care au afișat bannere cu conținut mincinos, jignitor, calomniator”. Țișe spune că a fost și bășcălit în două clipuri postate pe Youtube și pe care le atribuie tot angajaților. Vezi AICI clipurile / pamflet. 

Domnului Alin Tișe – Președintele CJ Cluj

Stimate domn,

În urma articolelor apărute în presa locală, potrivit cărora urmează să depuneți o plângere penală împotriva salariaților Aeroportului Internațional ” Avram Iancu” Cluj, invocăm dreptul la replică și, fără a intra în hățișul încâlcit (pentru noi, ca nespecialiști) al codurilor penale și/sau civile, facem următoarele precizări:

- Manifestația organizată de Sindicatul Independent al AIAIC s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, plecând de la considerentul că libertarea cetatenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de alta natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea, este garantată prin lege. 

- Deși suntem convinși că amendarea, prin organizarea acestei manifestații, a derapajelor din activitatea CJ Cluj nu poate constitui motiv de a ne acuza de insultă și/sau calomniere, vă reamintim că dispozițiile Codului penal care incriminau aceste fapte au fost abrogate, tocmai pentru a nu limita libertatea de exprimare.

Dacă vă considerați insultat sau calomniat ca urmare a acțiunii noastre legale, și țineți la orgoliul dumneavoastră atât de mult încât nu puteți trece peste așa ceva, puteți intenta un proces civil împotriva salariaților, dar vă reamintim că noul Cod civil prevede libertatea de exprimare, iar acțiunea noastră nu se încadrează în tiparul acțiunilor care ar aduce atingere  vieții private.

- Trebuia să realizați, atunci când ați candidat pentru această funcție, că veți avea parte, atunci când buna credință și profesionalismul lasă de dorit și de astfel de momente peste care trebuie să treceți cu bărbăție și putere de înțelegere.

- Putem discuta dacă vreți de o plângere penală depusă de noi împotriva dumneavoastră și a celor care au organizat și/sau girat acțiunea CJ Cluj din perioada manifestației noastre, care este definită de lege ca ”organizare sau participare la contramanifestații desfășurate în același timp și același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.

- Sau puteți, domnule președinte, să deschideți calea unui dialog social real și constructiv, și să începem, în orice formulă doriți, discuții concrete cu soluții și termene, pentru dezvoltarea continuă și fără sincope a activității celui de-al 2-lea aeroport al țării și a celei mai profitabile regii din subordinea CJ Cluj.

Sperăm, pentru binele Cetății și a județului, să alegeți cu mintea și cu sufletul, ultima variantă.

Cu stimă,

Gabriel Ene – președintele organizației sindicale”.

Motivele pentru care angajații de la Aeroportul Cluj protestează în fața Consiliului Județean Cluj

20190319_150922.jpg
Foto: Una din pancartele care l-au deranjat pe Alin Tișe (șeful CJ Cluj deține un turn de 12 etaje în centrul Clujului)

Comentarii Facebook