Scandal între doi oameni de afaceri din Cluj. Bene l-a cumpărat ”cu fulgi cu tot” pe Stelian Ilea

 

Cunoscutul om de afaceri clujean Stelian Ilea, printre altele şi patron al cotidianului online Foaia Transilvană, a rămas joi fără o mare parte din averea imobiliară după ce executorul judecătoresc Marius Sin, din Turda, i-a vândut, la solicitarea băncii Piraeus Bank România, 11 proprietăţi imobiliare estimate la peste 500.000 de euro.

 

În dosarul execuţional 537/2012, care poate fi găsit pe site-ul registrulexecutări.ro, s-a derulat joi al şaselea termen de licitaţie. Executorul judecătoresc Marius Sin a declarat că a declanşat acţiunea de vânzare la licitaţie a mai multor terenuri, apartamente şi spaţii comerciale pe care soţii Corina şi Stelian Ilea le aveau în mai multe locuri din Cluj Napoca, la cererea băncii. ”Cei doi debitori au accesat un împrumut bancar în sumă de mai multe milioane de euro şi, din cauza faptului că cei doi soţi s-au arătat indiferenţi de a plăti ratele, banca a solicitat vinderea la licitaţie publică a bunurilor pentru care s-au instituit garanţii imobiliare”, a spus executorul Sin.

 

La termenul de licitaţie de joi s-a prezentat doar un singur cumpărător, şi anume societatea Napocamin SRL din Cluj-Napoca, care a achiziţionat toate cele 11 imobile scoase la licitaţie, la un preţ mai mare cu 100 de lei decât valoarea stabilită. 

 

Între bunurile vândute la licitaţie se numără şi două terenuri foarte valoroase, unul, în suprafaţă de 588 de mp, situat în strada Plopilor, în apropierea benzinăriei Lukoil, care a fost vândut la preţul de 353.000 de lei. În zona respectivă se poate construi un bloc cu zece etaje, iar banii investiţi pentru cumpărarea terenului pot fi amortizaţi foarte repede. Un alt teren, extrem de valoros, în suprafaţă de 800 de mp, este situat în centrul oraşului în spatele clădirii în care azi funcţionează Camera de Comerţ, de pe strada Horea. Preţul de adjucecare a fost de 355.000 de lei în condiţiile în care terenul din zonă valorează peste 250 de euro/mp.

 

Interesant este faptul că proprietarul firmei Napocamin SRL, este omul de afaceri Ioan Bene, care a cumpărat recent şi Hotelul Continental. Bene deţine mai multe firme de construcţii, între care şi Napoca Construcţii, care recent a finalizat lucrările la noua pistă a Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca. Contactat, omul de afaceri a refuzat să comenteze motivele care au stat la baza cumpărării proprietăţilor lui Stelian Ilea.

 

Trebuie însă remarcat faptul că în ultimele săptămâni, cotidianul patronat de Stelian Ilea a publicat mai multe articole prin care Ioan Bene era acuzat ca ar fi comis ilegalităţi, multe dintre informaţii vehiculate fiind complet eronate.

 

Apropiaţii celor doi oameni de afaceri din Cluj susţin că Ilea l-a acuzat pe Ioan Bene şi pe oamenii lui de faptul că ar fi cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi că una dintre firmele sale se află în evidenţa Centralei Incidentelor de Plăţi cu mai multe bilete la ordin care au fost refuzate la plată din cauza lipsei de lichidăţi. Bene a respins aceste acuzaţii. 

 

La rîndul lui, Stelian Ilea este judecat la Tribunalul Cluj într-un dosar de evaziune fiscală, legată de sustragerea de la plata unor impozite pe salarii către Statul Român. Surse judiciare susţin că suma este destul de mare, ridicându-se la câteva sute de mii de euro.

 

De acest dosar sunt legate mai multe articole negative care s-au scris la adresa unor inspectori de la Finanţe, poliţişti şi comisari de la Garda Financiară. 

 

În momentul în care Garda Financiară, Poliţia Economică şi Inspecţia Fiscală au demarat un control la firmele lui Stelian Ilea a urmat o serie de atacuri în ziarul condus de Ilea, împotriva inspectorilor şi a poliţiştilor care s-au trezit cu casele publicate în ziar. Mai mult, Viorel Moldovan, şeful Direcţiei Inspecţie Fiscală, instituţie care a sesizat Parchetul în legătură cu presupusa evaziune fiscală comisă de Stelian Ilea, s-a trezit că este eroul unor serii negative de articole, în care era acuzat de diverse fapte. 

 

Stelian Ilea este un om de afaceri din Cluj, cu investiţii in domeniul imobiliarelor şi în firme de pază, protecţie şi detectivi particulari. Ilea a dus un război direct cu fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, Alexandru Mureşan pe care l-a acuzat că a ”orchestrat” mai multe anchete penale împotriva lui, în care a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de fals. După ce a fost trimis în judecată Ilea a fost achitat de către Curtea de Apel Cluj.

Comentarii Facebook