Salina Turda: Cum își bat joc de turistii care vin de la sute de kilometri - FOTO

 

O familie din Iasi a venit să viziteze Salina Turda și s-a lovit de organizarea deficitară. 

 

Jurnalistul clujean Sabin Gherman a fost martor la între incidentul și l-a relatat pe Facebook. 

 

Familie din Iași, doi copii, 8 luni si 3 ani. Încearcă să parcheze la Salina Turda. Un domn care se prezintă ca șef al poliției locale le interzice, spunând că parcarea e doar pentru autocare. Ieșenii îi arată în replică autoturismele parcate deja lângă autocare. Civilul care spune că e șeful poliției locale îi cere buletinul și cheamă un polițist în uniforma ca să noteze datele”, a scris Gherman.

 

După întreg incidentul, M. Cimpoi, femeia care a venit cu familia de la Iași, a spus că e ”păcat de Salina Turda că în jurul ei înca te mai opresc milițienii de pe vremuri. Când i-am arătat domnului că în acea parcare există și mașini mici, mi-a spus că alea au venit de dimineață Adica dacă vii de dimineață la Salină ești legal, daca bați, ca turist, 400 de km, și lași și niște bani comunității locale și nu ești destul de matinal, nu mai esti legal. Ok, asta se întâmplă o dată-n viață: nu mai calc vreodată prin locurile astea și nici n-o să fac greșeala să le recomand cuiva. Am fost naivă și am crezut că dacă au accesat fonduri europene au împrumutat ceva și din mentalitatea europeană. M-am înșelat. Aici sunt pozele pe care le-am trimis și presei".

-----------------

UPDATE

 

Conducerea Salinei Turda a reacționat după cazul făcut public de o familie din Iași, care nu a fost lăsată să parcheze pe motiv că parcarea este destinată autocarelor.

 

Pe fotografiile prezentate de reprezentanții familiei, dar și de cei de la Salina Turda se vede că în parcare sunt și autoturisme nu numai autocare. 

 

Referitor la articolul dvs, cu titlul ”Salina Turda: Cum își bat joc de turistii care vin de la sute de kilometri”, dorim să facem unele precizări, întrucât conține niște erori:

 

- Dvs dați o notă de credibilitate informației, precizând că jurnalistul Sabin Gherman ar fi fost de față la incidentul menționat de dvs, deși realitatea este cu totul alta, Sabin Gherman prezentând o ”poveste” a unei persoane nemulțumite că a fost atenționată pentru limbajul neconform, în momentul în care i s-a precizat, de către un organ al legii, că nu are voie să intre în zona unei parcări improvizate, destinate autocarelor și microbuzelor.

 

- Articolul generalizează o situație particulară, fără o minimă documentare jurnalistică, în condițiile în care o singură persoană a raportat o situație neconformă, din cele câteva mii care au vizitat Salina și Ștrandul Durgău în acea zi.

 

- Parcarea la care face referire doamna de la Iași nu aparține de societatea noastră, noi având în administrare doar parcarea asfaltată din zona intrării în Salină, amenajată în acest sens, trasată cu locuri de parcare și taxată conform tarifelor aprobate. 

 

- În concluzie, noi nu ne batem joc de turiști, cum sugerați dvs, însă afluxul mare de vizitatori, din unele zile, ne creează într-adevăr probleme, parcarea pe care o avem în administrare nefiind suficientă. Din acest motiv, pentru o fluidizare a circulației și pentru a se evita anumite blocaje, s-a luat decizia ca parcarea improvizată situată pe partea opusă accesului în parcarea Salinei, să fie destinată autocarelor și microbuzelor cu turiști care nu pot intra tehnic in parcarea salinei. 

 

- Parcarea improvizata este o zona in care se realizeaza si manevrele de intrare si iesire catre drumul judetean, avand in vedere ca in zona nu exista un alt loc care sa creeaze posibilitate de manevra pentru autocare si microbuze, existand o semnalizare expresa (atasam poza). Respectivii turiști la care faceți referire, ar fi trebuit să țină cont de precizările făcute, în acest sens , de către oamenii de ordine si de semnificatia indicatorului.

 

- Evident, se poate pune întrebarea: dar de ce nu amenajați o parcare corespunzătoare? Din păcate, deși ne dorim acest lucru, tocmai pentru a rezolva o problemă neplăcută și pentru noi, deocamdată nu este posibil, în ciuda demersurilor pe care le-am făcut. Motivul este foarte simplu: zona respectivă, din imediata vecinătate a Salinei, aparține sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche (http://salinaturda.eu/aria-protejata), iar din acest motiv nu se permite realizarea unei parcări corespunzătoare. Cu toate acestea, vă asigurăm că facem demersurile corespunzătoare în continuare”.

Comentarii Facebook