Romii din Cluj, sfatuiti sa isi declare etnia la recensamant

 
Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma Cluj-Napoca, organizeaza in perioada 19-21 octombrie, o campanie prin care se urmareste declararea apartenentei la etnia roma la recensamantul populatiei din perioada 20-31 octombrie 2011.

"Titlul campaniei parafrazeaza procesul Memorandistilor (1894) si al afirmarii nationale romane in Transilvania, cand dr. Ioan Ratiu a protestat impotriva politicii de deznationalizare a regimului austro-ungar declarand ca 'Identitatea unui popor se afirma, nu se discuta'.

Campania se desfasoara in localitati si zone unde traiesc comunitati de romi din apropierea orasului Cluj, la Cojocna (miercuri 19 octombrie), Floresti (joi 20 octombrie) si Pata Rat (vineri 21 octombrie). in timpul campaniei, vor fi oferiti fluturasi care incurajeaza etnicii romi sa isi declare etnia si vor fi oferite pliante despre obiectivele si activitatile CISPER NORD-VEST", a declarat Pavel Doghi, directorul Centrului.

Rezultatele celui mai recent recensamant al populatiei, realizat in 2002, au indicat o populatie roma de 535.250 persoane, reprezentand 2,5% din totalul populatiei Romaniei si a doua minoritate etnica din punct de vedere numeric.

Datele din 2002 sunt privite cu reticenta de cercetatori si reprezentanti ai comunitatii rome, care avertizeaza ca "din diferite motive, incluzand teama de stigmatizare si memoria persecutiilor istorice, numeroase persoane rome refuza sa isi declare identitatea etnica in fata recenzorului".

Comentarii Facebook