Reprezentantul Papei Francisc le transmite un mesaj clujenilor: ”Unitatea nu poate fi realizată doar prin eforturile noastre omeneşti”


Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (CPUC) a fost în vizită la Cluj-Napoca, însoţit de secretarul său, Rev. Mons. Andrea Palmieri, vineri, 6 decembrie, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Nicolae, fiind primiţi la Catedrala greco-catolică din Piaţa Cipariu.

Cardinalul Prefect al CPUC a adresat un mesaj credincioşilor greco-catolici clujeni, cu ocazia postului Crăciunului, prin care le spune că ”unitatea nu poate fi realizată doar prin eforturile noastre omeneşti”.

Pentru mine este o mare bucurie să pot vizita Biserica Greco-Catolică din România – a spus Eminenţa Sa –, ştim prea bine că este o Biserică în care s-a suferit mult, o Biserică în care există mulţi martiri şi care a demonstrat o mare fidelitate faţă de Hristos, de Biserică şi de urmaşul lui Petru, Papa. Ştiu bine că Papa Francisc cunoaşte şi iubeşte mult această Biserică, deja în calitate de Arhiepiscop de Buenos Aires era responsabil cu toate Bisericile Catolice Orientale.

Cu două săptămâni în urmă, am avut Adunarea Plenară a tuturor Bisericilor Catolice Orientale, la Roma. Toţi Patriarhii şi Arhiepiscopii Majori erau prezenţi şi am trăit, cu această ocazie, întreaga bogăţie pe care ne-a oferă Bisericile Catolice Orientale. Eu ştiu, şi Excelenţa Sa Florentin a menţionat astăzi, că Biserica Greco-Catolică din România mai este şi astăzi în suferinţă, un alt fel de suferinţă, dar tot suferinţă. Eu vreau să port aceste suferinţe în inima şi în rugăciunea mea.

Dragi fraţi şi surori, ne aflăm la începutul timpului Adventului, în Postul Crăciunului în care aşteptăm venirea lui Dumnezeu în lumea noastră. În Adventul creştin, pe primul loc se află lucrarea lui Dumnezeu pentru care ne pregătim intens. Primul răspuns la sosirea lui Dumnezeu este rugăciunea noastră, prin care exprimăm absoluta noastră dependenţă de lucrarea lui Dumnezeu. În rugăciune, ştim că suntem nişte cerşetori care stau în faţa lui Dumnezeu cu mâinile goale. Sfântul Nicolae, pe care astăzi îl sărbătorim, a fost un minunat mărturisitor al Evangheliei, el ne indică în ce constă Adventul creştin.

Sfântul Nicolae este venerat şi iubit în numeroase comunităţi creştine şi de aceea este considerat un sfânt ecumenic. El ne arată că şi în ecumenism trebuie dat întâietate primatului lui Dumnezeu. Nu este o întâmplare faptul că Isus, nu porunceşte ucenicilor Săi să realizeze unitatea, nici nu o pretinde de la ei, ci se roagă pentru ea: „ca toţi să fie una" (Io 17,21). Această constatare are o importanţă fundamentală pentru responsabilitatea noastră ecumenică şi astăzi. Aşa după cum ecumenismul n-ar fi fost posibil dacă n-ar fi fost generat de o mare mişcare de rugăciune, în aceeaşi măsură rugăciunea pentru unitatea creştinilor este şi rămâne semnul distinctiv fundamental al oricărui efort ecumenic.

Conciliul Vatican II a numit rugăciunea "sufletul tuturor mişcărilor ecumenice". Prin rugăciunea pentru unitate ne exprimăm într-adevăr convingerea de credinţă conform căreia, unitatea nu poate fi realizată doar prin eforturile noastre omeneşti. Noi nu putem să înfăptuim singuri unitatea, nici nu putem să stabilim modul şi nici timpul în care ea se va împlini, ci putem doar să o primim în dar.

În acest sens fundamental, efortul ecumenic pentru unitatea creştinilor este o sarcină pentru timpul de Advent. Timpul Adventului ne face din nou conştienţi că în centrul credinţei creştine se află Dumnezeul cel viu şi că tot restul este o consecinţă a acestui fapt. Dumnezeului celui viu ne adresăm în Liturgia Vecerniei şi Îl invocăm, ca să vină cu darurile Sale de Advent, care sunt Pacea şi Unitatea. Vă doresc tuturor un bun, rodnic, timp de Advent şi o sărbătoare plină de bucurie a Naşterii Domnului”, a transmis Cardinalul Kurt Koch, aflat pentru prima dată în vizită în România.

Comentarii Facebook