Rectorul UBB Cluj, Andrei Marga: Intrarea in primele cinci sute de universitati din lume a fost o blocata de Guvern

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, crede ca intrarea oricarei institutii de invatamant superior din Romania in topul 500 al universitatilor din lume este blocata de masurile Guvernului.

 

"Lipsa de competenta si de raspundere de la nivelul administratiei tarii au impiedicat perceptibil pasii inainte in orice universitate din Romania. Intrarea in primele cinci sute de universitati din lume a fost o obstacolata, in continuare, in tara noastră de măsuri guvernamentale, precum blocarea ocuparii posturilor (care impiedica o ratio competitiva), reducerea finantarii (care impiedica dezvoltarea), taierea salariilor si veniturilor (care submineaza motivatia), reducerea finantarii cercetarii stiintifice (care descurajeaza investigatiile de laborator) si altele", arata Andrei Marga intr-un comunicat de presa in care trece in revista realizarile si neimplinirile UBB Cluj in anul 2010.

 

"Marea problema care se contureaza pentru 2011 este fructificarea premiselor asigurate pana acum, in cadrul unei noi abordari administrative a cercetarii stiintifice. Aceasta nu trebuie doar contabilizata si nu se reduce la obtinerea granturilor, ci se orienteaza programatic spre generarea de inovatii cu impact tehnologic, economic, institutional, cultural si de publicatii competitive. O noua politica a cercetarii stiintifice este necesara la Universitatea Babes-Bolyai si in tara, incat in 2011 sa se intre efectiv in primele cinci sute de universitati", sustine rectorul UBB.

 

Printre aspectele negative din 2010, semnalate de fostul ministru al Educatiei, se numara blocarea posturilor in invatamant, masura luata de Guvern, si care, in opinia Rectoratului si Senatului UBB, incalca Legea finantelor publice si Constitutia, si aprobarea proiectului de Lege a Educatiei, considerat de "covarsitoarea majoritate a cadrelor didactice" din UBB "anacronic, eronat, incoerent si daunator invatamantului superior".

Comentarii Facebook