Profesorul Ștefan Florian, medic neurochirurg de talie mondială: Pregătim 35 de neurochirurgi și 30 pleacă din țară - VIDEO


Clujul pregătește anual 30-35 de neurochirurgi, dar aceștia nu au unde lucra pentru că nu sunt locuri. Migrația creierelor din medicină spre Occident este pandemică, iar sistemul sanitar românesc nu face nimic pentru a o opri.

Profesorul Ștefan Florian, neurochirurg de talie mondială, a vorbit despre acest lucru la deschiderea Spitalului Transilvania, unitate privată de excelență, unde va opera și el. Acesta a spus că România are nevoie și în domeniul public de investiții și chiar a relatat eforturile făcute. 

Implicarea mea este către acei pacienți care mi se adresează și care doresc alte condiții și nu sunt puțini în clinica în care eu lucrez în continuare. Am operat zilnic acolo. Nu înseamnă că fac un conflict de interese. În momentul în care operez aici, în afara programului, asigur operații pentru patologia cerebrală, patologie de coloană, dar este acea categorie de pacienți care doresc alte condiții. Care altfel ar pleca în Austria, spre exemplu, și care cer bani de la Ministerul Sănătății pentru a se opera afară, pe formulare E112 și vreau să vă subliniez că sunt zeci de pacienți care beneficiază de sume imense. S-ar putea construi nu știu câte unități de acest gen din banii pe care noi îi dăm să fie tratați în afară. 

Avem tineri, care s-au pregătit în afară și vor să vină în țară. Noi trebuie să le asigurăm condiții. Avem tineri pe care noi i-am format și care lucrează în afară și vor să se întoarcă acasă.

Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, pregătim între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 - 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private. 

Foarte mulți dintre foștii mei rezidenți au plecat în Marea Britanie, dar am și în Franța, Germania, dar în Marea Britanie erau cei mai mulți. Acolo, la un moment dat lucrau cinci specialiști în neurochirurgie, toți foști rezidenți de-ai mei”, a explicat, franc, neurochirurgul Ștefan Florian, recunoscut la nivel mondial, la deschiderea spitalului privat. 

Acesta a precizat că ține legătura cu rezidenții lui, dar că aceștia nu au loc în țară pentru că nu sunt destule centre de specialitate. ”Am vorbit cu ei și mi-au spus că nu au unde veni! Nu numai salariu contează. Un medic gata format vrea să ajute și trebuie și să aibă cu ce”, a mai adăugat acesta.

Întrebat de ce se școlarizează așa mult, iar profesorul Florian a spus că ”nu mă întrebați pe mine. Eu știu răspunsul, dar nu mă întrebați pe mine”. 

Profesorul clujean a vorbit și despre promisiunile guvernanților, care s-au dovedit a fi deșarte. Neurochirurgul Ștefan Florian și fostul manager al Spitalului Clinic Județean Cluj, Petru Șușcă, au pus la punct un proiect de realizare a Cluj a unui centru naţional de excelenţă în neurochirurgie.

De acel proiect nu se mai știe nimic. Ultima dată, prin 2019, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, promitea că va aloca fonduri. Nu s-a făcut nimic”, a declarat profesorul Ștefan Florian. 

Este vorba despre declarația Sorinei Pintea, între timp cercetată penal, din februarie 2019, când anunța că la Cluj-Napoca va fi construit un centru naţional de excelenţă în neurochirurgie, pentru care ministerul alocă 45 de milioane de euro.

Pentru Cluj, un proiect de importanţă naţională, spun eu, este promovat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel încât vom finanţa un centru naţional de neurochirurgie, de excelenţă în neurochirurgie, un proiect care are finalizat studiul de prefezabilitate, un proiect absolut extraordinar şi generos pentru partea de neurochirurgie şi nu numai", a spus Sorina Pintea, la un eveniment din 2019.

Construcția trebuia să înceapă până la sfârşitul anului 2019, dar nu s-a mai făcut nimic.

”Va avea toată aparatura necesară unui centru de neurochirurgie, un centru de excelenţă, adică RMN, CT, angiograf, robot", a menţionat ministrul Sănătăţii.

Comentarii Facebook