Procesul Revolutiei de la Cluj s-a inchis! Florian Caba si Carp Dando au scapat de pedeapsa


Generalul Florian Caba si capitanul Carp Dando au scapat fara condamnare in procesul Revolutiei de la Cluj, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a inchis procesul.

Judecatorii de la CEDO au precizat ca nu exista probe substantiale impotriva celor doi. Marturiile revolutionarilor si documentele vremii ii incrimineaza pe cei doi ofiteri, care au condus represaliile in zona strazii Horea si in centrului Clujului, in Piata Unirii, fosta Piata Libertatii, unde au murit 24 de oameni in decembrie 1989.

Asociatia pentru Adevarul Revolutiei din Cluj a initiat la finele anului 2010 o cerere prin care solicita CEDO sa oblige Romania sa redeschida procesul impotriva celor doi ofiteri. "Tinand seama de toate aspectele care i-au fost prezentate si in limitele competentei sale de a examina solicitarile formulate, Curtea a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile de inadmisibilitate prevazute in Conventia Drepturilor Omului", se arata in informarea primita de la CEDO de Asociatia clujeana.

In dosarul "Revolutia de la Cluj" au fost judecati mai multi militari, iar patru au fost condamnati la inchisoare pentru moartea mai multor persoane, cea mai mare condamnare fiind primita de Ilie Dicu, cel care a condus trupele din zona hotelului Astoria, de pe strada Horea.

Capitanul Carp Dando, unul dintre cei doi ofiteri care a scapat de pedeapsa, a coordonat trupele din Piata Unirii (n.red fosta Piata Libertatii). Din ordinul lui Dando, militarii au impuscat mortal 24 de persoane si 56 au fost ranite.

Florin Caba era in decembrie 1989 ofiterul de legatura intre comandamentul Armatei a patra si trupele trimise in strada pentru a reprima revolutia de la Cluj. Potrivit datelor existente in dosar, Caba i-ar fi spus maiorului Ilie Dicu la plecarea din cazarma: "Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara".

Ilie Dicu a fost condamnat la inchisoare pentru ca a coordonat trupele din zona fostului hotel Astoria, unde a si impuscat in cap doi revolutionari, pe Emil Ciortea si Ioan Inclezan. Pentru faptele lui, Dicu a fost premiat de Caba cu 1.000 de lei, la intoarcerea in cazarma.

Cei doi ofiteri au fost scosi de sub urmarirea penala in 1998, cu toate ca initial au fost acuzati de omor deosebit de grav.

"Am atacat decizia procurorilor la Inalta Curte de Casatie care insa ne-a respins toate actiunile. In decizia procurorilor, acestia arata ca generalul Caba ar fi trebuit sa zica: Dicule, iti ordon, si nu, Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara. Acum Caba traieste bine mersi dintr-o pensie de general si isi rade de noi", a declarat Aurel Coltor.

 

Vezi si...

Revolutionarii din Cluj cer la Haga si CEDO pedepsirea lui Florian Caba si Carp Dando, pentru crimele din 21 Decembrie - VIDEO

Comentarii Facebook