Revolutionarii din Cluj cer la Haga si CEDO pedepsirea lui Florian Caba si Carp Dando, pentru crimele din 21 Decembrie - VIDEO


Presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din judetul Cluj, Aurel Coltor, a declarat ca in luna ianuarie va depune plangere la CEDO si Tribunalul de la Haga pentru pedepsirea lui Carp Dando si Florian Caba.

Coltor a afirmat ca procurorii din Romania le-au dat neinceperea urmaririi penale, astfel ca cei doi, care sunt responsabili de moartea multor oameni in ziua de 21 decembrie 1989 de la Cluj, sunt liberi si nepedepsiti.

 

Capitanul Carp Dando a condus dispozitivul care a actionat in Piata Libertatii, unde au murit 14 revolutionari.

Locotenent-colonelul Florian Caba ocupa functia de sef de statului major al garnizoanei Someseni si se ocupa de legatura dintre plutoanele de represiune a revolutionarilor si comandamentul Armatei a IV-a Transilvania.

Florian Caba a coordonat direct plutonul care a actionat la Hotelul Astoria, sub comanda lui Ilie Dicu, caruia i-a spus la plecare din unitate: "Dicule, daca trece unul de tine, te fac tradator de tara".

In ciuda probelor, procurorii militarii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Carp Dando si Florian Caba. Revolutionarii clujeni au atacat masura la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar au pierdut, prin sentinta din 7 decembrie 2009.

 

"Florian Caba si Carp Dando nu au platit inca pentru crimele de la Cluj, deoarece procurorii au spus ca nu exista elemente constitutive pentru a proba faptele lor. Asociatiile de revolutionari vor face plangeri la CEDO si la Haga impotriva celor doi, in ianuarie 2011", a declarat Aurel Coltor.

In total, in 21 decembrie 1989 au murit 26 de persoane in confruntarile de la Astoria, din Piata Libertatii (n. red. actuala Piata Unirii), din Piata Marasti si de la fosta fabrica de bere din cartierul Manastur.

Pana acum, justitia din Romania i-a condamnat la inchisoare pe 6 dintre cei care au ordonat si pus in aplicare oprimarea Revolutiei de la Cluj.

Pedepse si capete de acuzare

Lt. col. Ilie Dicu " comandant de regiment la UM 01278 Someseni - 15 ani de inchisoare pentru omor calificat
General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj " 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Col. Valeriu Burtea " comandant UM 01215 Floresti " 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Lt. col. Laurentiu Cocan " comandant de regiment UM 01278 Someseni - 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Fruntas Augustin Bolbos " achitat din lipsa de probe, acuzat de uciderea unei persoane


Comentarii Facebook