Primul avion SMURD cumpărat din 2% va purta numele unui medic care a murit la Cluj - FOTO

 

Primul avion SMURD cumpărat din contribuția de 2%, în valoare de peste 1 milion de euro, va purta numele unui medic care a murit la Cojocna, județul Cluj, în 2003, când s-a prăbușit un elicopter.

 

Avionul va fi operațional din 15 iulie, fiind cumpărat de Fundaţia pentru SMURD, din sumele strânse ca urmare a redirecţionării de către populaţie a 2% din impozitul pe venit, dar şi din donaţii şi sponsorizări. 

 

Avionul a trecut în patrimoniul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

 

Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA, a fost achiziţionat în anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 de ore de zbor efectuate şi este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie, pe timp de zi şi noapte în condiţii meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD, scrie Mediafax.

 

Avionul poartă numele doctorului Monica Cardoş, căzută la datorie în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003, la Cojocna, în judeţul Cluj. 

 

Avionul va începe activitatea în data de 15 iulie 2013, fiind disponibil 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, cu excepţia perioadelor de revizie. Aeronava poate zbura la o altitudine maximă de 10.000 de metri, are autonomie de zbor 3.000 de kilometri sau aproximativ cinci ore şi poate atinge viteza maximă de 560 km/h. Are o lungime de13,23 de metri, anvergură - 14,53 metri, înălţime - 4,5 metri şi capacitate pentru doi piloţi, două cadre medicale şi două tărgi (variantă medicală) sau doi piloţi şi nouă pasageri (transport persoane).

 

Valoarea avionului este de 1.008.255 de euro, bani în care sunt incluse și dotările.

Comentarii Facebook