Premiul Marian Papahagi, decernat la UBB Cluj-Napoca

 

Universitatea Babeș-Bolyai va găzdui luni, 15 octombrie 2012, în Aula Magna (str. M. Kogălniceanu nr. 1), cu începere de la ora 11.00, cea de-a V-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiului Marian Papahagi. 

 

La evenimentul organizat de Universitatea Babeş-Bolyai, Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” din Bucureşti, Centrul Cultural Italian din Cluj şi Consulatul Onorific al Italiei la Cluj, sub patronajul Ambasadei Italiei la București, vor participa ambasadorul Italiei în România, E.S. Mario Cospito, rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, precum şi reprezentantul Universităţii din Pisa, prof. Bruno Mazzoni  – preşedintele juriului.

 

Ambasadorul Italiei în România, ES Mario Cospito, va susţine, în cadrul ceremoniei, prelegerea cu titlul: Allargamento ad est, crisi economica e governance europea.

 

Premiul Marian Papahagi a fost instituit în anul 2008 în memoria renumitului italienist, critic literar şi traducător  prof. dr. Marian Papahagi (1948-1999). Comisia de evaluare a candidaturilor depuse la fiecare ediţie a premiului ia în considerare volume publicate în ultimii cinci ani, opere referitoare la orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene, precum şi opere legate de întreaga activitate. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români şi nu există limită de vârstă pentru participare.

 

Prof. dr. Marian Papahagi a studiat la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1966-1968) şi la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii La Sapienza din Roma (1968-1972), primind, în anul 1985, titlul de Doctor în Litere din partea Universităţii din Bucureşti. A fost profesor titular de Literatură Italiană şi de Filologie Romanică la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai şi profesor invitat la mai multe universităţi din Europa. 

 

După anul 1990, a fost prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, respectiv director al Accademia di Romania din Roma.

Comentarii Facebook