Polițistul cu PERMIS FALS a declanșat un cutremur în Poliție. Patru șefi dau cu subsemnatul

 

Patru şefi din cadrul Direcţiei Rutiere sunt cercetaţi în cazul poliţistului care a condus cu permis fals. IGPR precizează că sunt indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea și promovarea ofiţerului Augustin Căpâlnaş.

 

Şeful Poliţiei, Petre Tobă, a dispus declanșarea procedurii de cercetare prealabilă față de patru ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Direcției Rutiere.

 

La data de 1 aprilie, conducerea IGPR a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis de către ofiţerul Augustin Căpâlnaş.

 

Interesant este că polițistul prezenta de fiecare dată o copie a unui permis de conducere al unei persoane care avea un nume aproape identic cu al lui, diferenţa fiind de numai o literă. El spunea că va aduce ulterior permisul, dar nu îl mai aducea niciodată.

 

Augustin Căpâlnaş a fost arhidiacon timp de 12 ani la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia şi şofer al Arhiepiscopului Ortodox de atunci, Andrei Andreicuţ, actualul mitropolit al Clujului. 

 

Fostul preot, devenit polițist la rutieră, Augustin Căpâlnaș, care a folosit un permis de conducere fals timp de peste 13 ani fără să fie prins, are și un trecut la fel de enigmatic.

 

Absolvenții Facultăţii de Teologie din cadrul UBB Cluj, din promoția 1996, nu și-l amintesc pe Căpâlnaș, iar numele acestuia nu figurează nici pe tabelul de promoție din anul respectiv.

 

Am fost promoţia 1992-1996 dar nu îmi aduc aminte să fi avut un coleg cu acest nume. Am văzut şi la televizor o fotografie cu el şi nu îmi aduc aminte nici măcar de faţa lui. În doi ani eu nu l-am văzut niciodată", spune unul din preoții absolvenți ai promoției din 1996.

 

Potrivit decanului facultății însă, fostul preot ar fi fost exmatriculat în anul 1994, din motive necunoscute de acesta. 

 

"Nu ştiu motivele exmatricuilării dar vă pot spune că acestea pot fi doar trei, absenţe de la cursuri, examene picate sau comportament neadecvat. Cred că primul este motivul dar nu pot spune sigur", a declarat părintele Vasile Stanciu decanul de Facultăţii de Teologie.

 

Căpâlnaș a avut totuși dreptul de a-și continua studiile la Facultatea de la Alba Iulia, însă la acea vreme aceasta nu era recunoscută de Biserică, astfel că a fost nevoit să își dea licența la Cluj, în 1996.

 

"După ce a fost examatriculat a avut dreptul de a-şi continua studiile la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, pe atunci neacreditată, deci nu putea să susţină examene de licenţă. În 1996, absolvenţii din Alba Iulia au venit la Cluj şi au susţinut examenul de licenţă la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. Aşa se explică diploma", mai adaugă decanul Stanciu.

 

De asemenea, nici trecerea lui Augustin Căpâlnaș de la preoție la poliție nu este una fără mistere, acesta fiind pus direct în funcția ofiţer la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca.

 

Comandantul Şcolii de Poliţie, Laurenţiu Stoica, a refuzat să discute despre acest subiect. "Vă rog să contactaţi purtătorul de cuvânt", a spus Stoica. 

 

"Nu suntem abilitaţi să dăm informaţii pe marginea acestui subiect", a spus purtătorul de cuvânt Alice Popa.

 

După ce a pelcat de la Şcoala de Poliţie, Căpâlnaş a fost mutat la Brigada de Intervenţie a Jandarmeriei Cluj, unde nu a stat însă mult timp. 

 

"La noi a stat foarte puţin. Apoi a plecat la Bucureşti", a spus un fost ofiţer superior al acestei unităţi.

 

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Alba, Augustin Căpâlnaș, a fost pentru mulți ani de zile șoferul Mitropolitului Clujului, IPS Andrei, însă acesta nu a știut nici măcar pentru o clipă că polițistul nu avea permis de conducere.

 

"Să ştiţi de la mine că era un băiat tare bun şi atent. Îl cunosc de mult timp şi nu mi-am închipuit acest lucru că circula cu un permis fals. El conducea bine şi nu a avut niciodată un accident. A condus de câteva ori şi maşina cu care circulam eu, dar niciodată nu a comis un accident sau un lucru care să îmi atragă atenţia că nu ar şti să conducă. Nu am observat că ar fi teribilist, atunci era un om de caracter şi nu mi-aş fi închipuit să facă aşa ceva", a spus mitropolitul Clujului.

Comentarii Facebook