Poale-n brâu, virșli de Șoimuș, tochitură dobrogeană - clujenii le pot degusta pe toate! Când are loc Festivalul Produsului Tradițional al USAMV


Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară invită clujenii și în acest an la Festivalul Produsului Tradițional să guste din cele mai savuroase bucate tradiționale românești. 

Ediția a XVII-a a Festivalului Produsului Tradițional este susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu.

Evenimentul va avea loc în data de 27 mai 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studenții vor prezenta rețete de produse tradiționale din județele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

Evenimentul va fi deschis la ora 10.00 de către conducerea USAMV Cluj-Napoca, după care membrii juriului vor degusta și evalua produsele prezentate de către studenți, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale rețelor tradiționale. Degustarea de către vizitatori a bunătăților prezentate de către studenți va avea loc după ora 12.00, când se încheie jurizarea! 

Vor fi prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: 

Poale-n brâu moldovenești de Nicolae Bălcescu (comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău), Dalauzi de Gherla (jud. Cluj), Învârtituri din Vale (comuna Aluniș, jud. Cluj), Varză a la Cluj (jud. Cluj), Mălăieș de Florești (comuna Florești, jud. Cluj), Virșli de Șoimuș (jud. Sălaj), Tochitură dobrogeană (jud. Constanța), Gulyas de Satu Mare (jud. Satu Mare), Sarmale de Cătina (comuna Cătina, jud. Cluj), Balmoș de Răchițele (comuna Mărgău, jud. Cluj), Gulaș secuiesc de Sâncrăieni (jud. Harghita), Zamă de șelate de Corușu (comuna Baciu, jud. Cluj), Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (Vatra Dornei, jud. Suceava), Gulaș de oaie de Bobâlna (comuna Bobâlna, jud. Cluj), Supă de fasole de Jichiș (comuna Jichișu de Jos, jud. Cluj), Cozonac Secuiesc de Dănești (jud. Harghita), Mălai dulce de Sânmihai (jud. Sălaj), Cornuri cu sare/Sóskifli de Pericei (comuna Pericei, jud. Sălaj), Scorușe de Țagu (comuna Budești, jud. Bistrița-Năsăud), Sărățele cu brânză și chimen de Geaca (comuna Geaca, jud. Cluj).

„Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți. Ei dobândesc astfel mai multe competențe: certificare și control de ferme și gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiționale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală și etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicație de Protecție Geografică) și TSG (Specialitate Garantată), prin desfășurarea unei activități practice în localitatea de origine a familiei. Obiectivul acestei activități pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiționale țărănești, dar și formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcția de demersuri de marketing agricultural”, a explicat coordonatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu (Facultatea de Agricultură).

Comentarii Facebook