Se înființează Ecomuzeul Țării Moților, la confluența județelor Cluj, Alba și Bihor. E un spațiu viu, nu o clădire obișnuită!


Astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, va avea loc înființarea Ecomuzeul Țării Moților, evenimentul fiind marcat prin semnarea cartei ecomuzeului de către reprezentanții comunelor care au aderat la această inițiativă.

De asemenea, va avea loc și dezvelirea unui monument la limita județelor Cluj, Alba și Bihor. Participanții vor avea parte de un program cultural și culinar specific fiecărui județ. 

Evenimentul va avea loc la Călineasa, acesta fiind locul de unire a limitelor județelor Cluj, Alba și Bihor, vineri, 24 mai, de la ora 12:00.

Un ecomuzeu, practic, este un spațiu, un teritoriu care conservă, protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut, într-o clădire, într-un muzeu, într-o expoziție, pentru că un ecomuzeu, de fapt, este un spațiu viu, un spațiu în care oamenii trăiesc în continuare în comunitățile lor și își manifestă identitatea fără să o piardă chiar dacă evoluția socio-economică se vede și acolo, progresul tehnologic, însă oamenii sunt determinați să-și păstreze ceea ce înseamnă identitatea lor, identitatea locală.”, declară Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni. 

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului. Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a şapte-opt comune.


Comentarii Facebook