Miercuri 24 Aprilie

Patriarhia Romana: Mitropolia Clujului nu se rupe, dar oricum a fost facuta in graba

 

Patriarhia Romana a reactionat in urma deciziilor luate de Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiilor Alba Iuliei si Oradiei, care au cerut alipirea la Mitropolia Ardealului de la Sibiu.

"Hotararile Adunarilor eparhiale respective nu reprezinta destramarea sau ruperea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, asa cum eronat s-a afirmat in mass-media, ci au ca scop echilibrarea jurisdictiei teritoriale a celor doua Mitropolii ortodoxe din Transilvania.

In anul 2005, hotararea de infiintare a Mitropoliei Clujului a fost luata in graba de catre Sfantul Sinod, fara consultarea prealabila a clerului si credinciosilor din eparhiile desemnate sa depinda jurisdictional de Mitropolia nou infiintata", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Mai marii bisericii ortodoxe romane cred ca prin deciziile care se iau acum se incearca echilibrarea fortelor: "Intentia actuala de echilibrare teritoriala a celor doua Mitropolii isi are originea in hotararea comuna a Sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului si Mitropoliei Clujului, Albei,Crisanei si Maramuresului, reunite in sedinta de comuna de lucru la manastirea Sambata de Sus, judetul Brasov, din 16 decembrie 2011, urmata de consultarea membrilor clerici si mireni din Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei si Episcopiei Oradiei, la solicitarea inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Andrei al Clujului. Celor doua Adunari eparhiale dornice de a reveni la Mitropolia Ardealului, li s-a adaugat Adunarea eparhiala a Episcopiei Devei si Hunedoarei care a primit in acest sens aprobarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului.

Prin urmare, modificarea apartenentei canonice la cele doua Mitropolii reprezinta dorinta ierarhilor, clerului si credinciosilor din eparhiile respective de care Sfantul Sinod trebuie sa tina cont atunci cand va analiza propunerea inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de lucru din 16-17 februarie 2012", se mai arata in documentul citat.

Patriarhia da asigurari ca din punct de vedere bisericesc, cele doua Mitropolii au aceeasi importanta. "Pe de o parte Mitropolia Clujului isi are resedinta in municipiul Cluj-Napoca, cel mai insemnat oras din punct de vedere numeric, economic si cultural din Transilvania, unde functioneaza cea mai prestigioasa Universitate din acesta regiune a tarii, iar pe de alta parte Mitropolia Ardealului, a marilor ierarhi ardeleni aparatori ai demnitatii nationale, isi pastreaza importanta sa istorica de mitropolie mama din care s-a desprins in anul 2005 Mitropolia Clujului. in orice caz, totdeauna modificarile de jurisdictie teritoriala si infiintare de noi eparhii trebuie sa fie mai intai discutate si acceptate de catre Adunarile eparhiale si de Sinoadele mitropolitane din zona respectiva si apoi prezentate Sfantului Sinod spre aprobare", au mai subliniat reprezentantii Patriarhiei.

Arhiepiscopia de Alba Iulia si cea din Oradea au votat alipirea la Mitropolia Ardealului de la Sibiu, lucru care a starnit ingrijorarea in randul credinciosilor.

 

Se rupe Mitropolia Clujului? IPS Irineu Bistriteanu vrea sa mute Arhiepiscopia de Alba Iulia

Mitropolia Clujului atacata si de la Oradea, unde s-a votat arondarea la Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook