Se rupe Mitropolia Clujului? IPS Irineu Bistriteanu vrea sa mute Arhiepiscopia de Alba Iulia


La nici un an de zile de la decesul Mitropolitului Bartolomeu, supranumit de credinciosi Leul Ardealului, inaltii ierarhi ortodocsi au dat startul ruperii Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului prin trecerea Arhiepiscopiei de Alba Iulia in subordinea Mitropoliei Ardealului.

 

Inalt Prea Sfintitul Irineu Bistriteanu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia a dat un interviu pentru stiridecluj.ro in care spune ca este ceva normal si firesc ca arhiepiscopia de Alba Iulia sa ajunga in subordinea Mitropoliei Sibiului. Adunarea eparhiala de la Alba Iulia a decis ca aceasta arhiepiscopie sa treaca la Sibiu. Decizia finala o fa lua Sfantul Sinod in cadrul sedintei din Luna februarie 2012.

E normal ca la cativa ani de la infintare Mitropolia Clujului sa fie redimensionata, prin scaderea numarului de eparhii?

La vremea potrivita sa fie fifty-fifty, adica jumatate la Cluj, jumatate la Sibiu. Asa ii sta bine. Este o mitropolie stirbita, adica Sibiul are Harghita si Covasna si impreuna nu este cat o eparhie normala.

Dar nu se incalca testamentul IPS Bartolomeu Anania? Dumneavoastra ati lucrat multi ani cu IPS Bartolomeu.

Nu se incalca, vai de mine. Cum sa se incalce? Testamentul IPS Bartolomeu era sa nu se desfinteze mitropolia dar arondarile si reareandarile asta nu le poti scrie in testament pentru ca biserica nu este mosia unui arhiereu. Sinodul unei biserici locale poate sa face impartiri sau reimpartiri in timp, dupa nevoile bisericii. Daca se desfiinta mitropolia Clujului atunci s-ar fi incalcat testamentul.

La nivelul conducerii Patriarhiei aveti intelegere?

Chiar cred ca o sa intampine idea cu mare bucurie, Preafericitul, pentru ca a suferit. Se va discuta in februarie si probabil sa treaca si episcopia Hunedoarei la Sibiu si astfel sa aiba si Mitrpolia Ardealului cu sediul la Sibiu patru eparhii, Sibiu, Covasna, Hunedoara si Alba Iulia. Repet Alba Iulia tot timpul a fost la Sibiu.

Cu inaltul IPS Andrei, mitropolitul Clujului, ati vorbit? Se opune aceste idei?

Dansul a zis ca nu se opune. A fost la sinoadele mitropolitane unite de la Manastirea Sambata de Sus si a zis ca nu se opune dar sa se treaca prin adunarea eparhiala a arhiepiscopiei de Alba Iulia. Sinodul de la Sambata de Sus a fost in 16 decembrie 2011 si atunci toti episcopii au fost de acord si daca se vota acolo cred ca 80 la suta erau pentru aceasta rearondare, ceea ce e si firesc.

Comentarii Facebook