Mitropolia Clujului atacata si de la Oradea, unde s-a votat arondarea la Mitropolia Ardealului


Adunarea Eparhiala a Episcopiei Oradiei a luat decizia revenirii in jurisdictia canonica a Mitropoliei Ardealului, in sedinta din 28 ianuarie.

Adunarea Eparhiala a fost prezidata de Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Acesta a precizat ca preotii si credinciosii alesi in colegiile electorale ale Eparhiei au votat in unanimitate pentru revenirea Episcopiei Oradiei in jurisdictia canonica a Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu. Inaltii prelati sustin ca a fost respectata decizia luata in sedinta comuna de lucru a celor doua sinoade mitropolitane din Transilvania, din decembrie 2011.

Parintele protoiereu Dorel Octavian de la protopopiatul Oradea a explicat ca sedinta sinoadelor mitropolitane a condus la revenirea Eparhiei Oradiei la Mitropolia Ardealului, scrie basilica.ro.

Unul dintre membrii Adunarii eparhiale, parintele Cornel Plop, a aratat ca bucuria aceasta a revenirii este intregita de numarul mare de voturi favorabile.

Hotararea Adunarii Eparhiale a Episcopiei Oradiei va trebui sa fie validata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

O decizie similara a fost luata de Arhiepiscopia de Alba Iulia. "Vreau sa subliniez cadrul legal in care se realizeaza acest lucru. Forul care se poate pronunta asupra unei asemenea decizii este Sfantul Sinod, in virtutea articolului 14, litera K, din statutul Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta va lua o hotarare echilibrata, depinde cat de serioasa este cererea care se face. Adevarul este ca sunt cam dezechilibrate cele doua Mitropolii. A noastra de la Cluj e foarte mare si cealalta e foarte mica", a declarat IPS Mitropolit Andrei Andreicut. Vezi AICI detalii.

 

Se rupe Mitropolia Clujului? IPS Irineu Bistriteanu vrea sa mute Arhiepiscopia de Alba Iulia

Comentarii Facebook