O femeie a murit dupa ce a fost internata la azilul Pulsul Vietii, din Mociu: De la 140 de kg, a ajuns la 50 de kilograme


O femeie de 60 de ani a murit dupa ce a fost internata la azilul de batrani Pulsul Vietii, din localitatea Mociu. Fiica ei a dat in judecata institutia si cere despagubiri, acuzand conducerea de lipsire de libertate.

Plangerea a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, dar in paralel femeia a dat si in judecata azilul, sub acuzatia de lipsire de libertate.

Decesul a survenit in luna aprilie, cand femeia de 60 de ani a fost dusa in stare grava la UPU Cluj, dar nu a mai putut fi salvata.

"Eu zic ca este un caz izolat. A fost internata o persoana, mama a doua doamne. Una a fost plecata in strainantate, iar celalta a internat-o fara voia ei in acest azil din Mociu, Pulsul Vietii.

Centrul acesta este acreditat din 2009 si pana acum nu am avut nicio reclamatie. Intr-adevar, cand m-am dus in control in luna martie curatenia lasa de dorit si aerisitul, dar pe partea social era totul in regula. Sunt internate acolo persoane mai mult cu boli neuro-psihice si este foarte greu sa te ocupi de aceste persoane", a declarat Ana Barbu, directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

In legatura cu acuzatia de lipsire de libertate, Ana Barbu a spus ca "fiica doamnei se referea la lipsire de libertate in sensul ca doamna a cerut sa ii fie data acasa, dar din moment ce a fost internata sub acordul surorii sale, iar celalata nu voia sa o lase, directorul nu a fost de acord. Atunci a fost o divergenta si doamna Capusan ne-a chemat pe noi si abia atunci conducerea azilului a facut formele si batrana a fost trimisa din azil. Acest lucru se intampla in luna martie, iar doamna a decedat in luna aprilie.

Doamna era foarte slaba si fiica ei a spus ca inainte avea 140 de kilograme si a ajuns la 50 -60 de kilograme. Cercetez acum acest caz si voi lua si declaratii de la ceilalti apartinatori ai persoanelor care sunt acolo, pentru a vedea daca sunt si alte reclamatii de acest gen. Din punct de vedere social totul este in regula, dar am luat legatura cu doamna director de la DSP Cluj, Dorina Duma, care a facut o alta ancheta si a stabilit ca din punct de vedere medical erau probleme", a mai spus Ana Barbu.


Directia de Sanatate Publica a facut un control si a amendat cu 5.000 de lei institutia care ingrijeste batrani in Mociu.

Directorul azilului din Mociu, Horvath Iosif, a declarat ca batrana a fost adusa de rude, fiind grav bolnava. El sustine ca femeia suferea de schizofrenie paranoida si refuza sa isi ia medicalmentele, dar ii placea si sa umble desculta. Horvath Iosif a spus ca nu are ce sa isi reproseze.

Comentarii Facebook