O asociație de mame face apel la Guvern: Noile legi privind abuzul de minori sunt mult mai permisiveAsociația ”Mame pentru Mame” cere socoteală Guvernului pentru prevederile din noul Cod Penal cu privire la abuzul sexual împotriva minorilor.

Nu numai ca noul Cod Penal reduce semnificativ pedepsele pentru acte sexuale cu copii in raport cu vechiul Cod Penal dar, mai grav, ignora cu desavarsire pedepsirea actelor sexuale cu copii in situatii agravate (act sexual cu copil prin oferirea sau darea de bani sau alte foloase, act sexual cu minor urmat de moartea sau sinuciderea minorului, etc.)”, transmit reprezentanții asociației.

Asociatia Mame pentru Mame susține astfel că prevederile noului Cod Penal în acest sens reprezintă un atac direct la siguranța copiilor României.

Conform Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului, în cursul a 15 luni(1.03.2011-30.03.2012) s-au înregistrat 672 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor. Şi mai dramatic este cel faptul că 402 dintre copiii violaţi nu împliniseră 13 ani la momentul abuzului, patru dintre neavând nici măcar doi ani împliniţi.

Mai mult, statisticile Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane arata ca anual in Romania, sute de minori cad prada retelelor de trafic de carne vie fiind apoi obligati sa se prostitueze, inclusiv prin metoda de racolare Loverboy, o metoda de racolare prin seductie”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții asociației au făcut o analiză a noilor prevederi din Codul Penal, comparându-le cu prevederile anterioare, ajungând astfel la următoarele concluzii:

1.Alin. 1 si 2 pedepsesc in mod diferit actul sexual cu un minor intre 13 si 15 ani de la 1 la 5 ani si sub 13 ani de la 2 la 7 ani, in mod nejustificat deoarece diferenta de maturitate afectiva de la 13 la 15 ani este nesemnificativa; pe cale de consecinta, daca se doreste stabilirea unor praguri, ele ar trebui sa fie sub 15 ani si intre 15-18 ani.

2.Pedepsele stabilite pentru alin. 1 si alin. 2 sunt reduse semnificativ de asemenea fara justificare. Avand in vedere ca sunt infractiuni asupra unui minor ce au ca si consecinta un impact negativ deosebit de grav in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si emotionala a acestuia consideram ca reducerea acestor pedepse reprezinta un atac direct la siguranta copiilor din Romania.

3.Nu se face distinctie in stabilirea pedepselor pentru infractiunea de act sexual cu un minor si agresiune sexuala asupra unui adult, unde pedeapsa este tot inchisoarea de la 2 la 7 ani, considerata deci chiar mai grava decat act sexual cu un minor intre 13 si 15 ani unde pedeapsa este de la 1 an la 5 ani.

4.Se pedepseste actul sexual cu un minor intre 15 si 18 ani, doar cand majorul a abuzat de autoritatea ori influenta sa asupra victimei. Ce se intampla in situatia in care, victima are intre 15 si 18 ani si nu se indeplineste aceasta conditie, fiind o persoana cu care nu sunt stabilite anumite legaturi de autoritate sau influenta?

5.Consideram ca alin. 3 din art. 198 vechiul cod reglementeaza situatii des intalnite in societate si trebuie pedepsite ca atare. Prin absenta prevederii din Noul Cod penal practic se decriminalizeaza incurajarea si proliferarea prostitutiei infantile si, mai grav, traficul de carne vie cu minori.

6.Chiar daca au fost reglementate situatiile prevazute la alin. 6 art. 198 vechiul cod penal in art. 218 alin. 4 si art. 219 alin. 3 din noul Cod Penal, pentru a nu se lasa loc de interpretari, necesita stabilirea in mod concret a pedepselor aplicate savarsirii infractiunii de act sexual cu un minor, ce a avut ca urmare vatamarea corporala, moartea ori sinuciderea victimei”.

Reprezentanții asociației solicită astfel Parlamentului și Guvernului revizuirea prevederilor privind actele sexuale cu minori și pedepsirea severă a acestor fapte.

Comentarii Facebook