Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Dacă la țară am încălzi electric o casă, factura ar fi mai mare ca prețul casei


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că încălzirea cu lemne la țară nu poate fi eliminată, pentru că alte alternative sunt prea scumpe.

Pentru mediu ar fi un lucru bun (trecerea la încălzirea electrică - n.red.), dar suntem conștienți că pentru aceasta ar fi nevoie de dezvoltarea rețelelor, dezvoltare care o să necesite investiții uriașe și timp, de ordinul zecilor de ani probabil, pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru așa ceva”, a spus Tanczos Barna.

România s-a bazat foarte mult pe cărbune și pe gaz, dar după 1990 fiecare a făcut ce a vrut, s-a debranșat și și-a pus centrală pe lemn, pe cărbune, pe gaz.

Pompa de căldură, cea mai ieftină variantă de a încălzi casa

Pompa de căldură este cea mai ieftină formă de a încălzi o locuință, dar costul unei instalații este mare, a arătat Tanczos Barna. 

Dacă am începe să încălzim cu energie electrică o casă de 100 de metri pătrați la țară, ar costa curentul cât nu face casa, deci în momentul de față nu e o opțiune”, a mai spus acesta.

Varianta ieftină de încălzire este lemnul

Varianta de încălzire cu lemn este ieftină și este ”absolut normal”, a declarat Tanczos.

Trebuie să lucrăm la eficientizarea acestor sisteme individuale de încălzire pe lemne și să lucrăm la asigurarea lemnului de foc, pentru că sunt deja și acolo, pe piață, câteva probleme - a crescut foarte mult prețul lemnului, din anumite zone dispare lemnul de foc, pentru că este absorbit de unitățile de procesare care fac peleți sau diverse alte produse din lemn de foc”, a arătat ministrul. În opinia sa, Romsilva trebuie să asigure în aceste situații niște „servicii sociale”.

Am discutat săptămâna trecută cu noua conducere Romsilva și deja lucrează la un plan de investiții pentru a asigura depozite de lemn cât mai aproape de cetățeni, acolo unde aceasta este o problemă locală”, a anunțat Tanczos Barna, la Digi 24.

Comentarii Facebook